Nu införs lögndetektorer på flygplatser i Europa

Grekland, Ungern och Lettland testar tekniken

Publicerad:
Uppdaterad:
Grekland, Ungern och Lettland inför lögndetektorer på flygplatserna.
Foto: Getty
Grekland, Ungern och Lettland inför lögndetektorer på flygplatserna.

Flygplatser

Tre flygplatser inom EU börjar använda lögndetektorer för att kontrollera passagerare som vill komma in Grekland, Ungern och Lettland.
Men metoden är omstridd och garanterar inte att fånga upp människor som ljuger.

Snart kan flygpassagerare utanför EU som vill besöka Grekland, Ungern och Lettland mötas av en lögndetektor baserad på AI, artificial intelligence. Passagerarna får stå framför en webkamera och en datoranimerad gränskontroll-avatar. Avataren ställer ett antal frågor till den som vill passera gränsen och läser av passagerarens ansiktsuttryck. Frågorna kan till exempel handla om namn, ålder, syfte med resan eller vem som har betalat resan.

Den som uppträder nervöst eller på annat sätt får avataren att tolka passagerarens ansiktsuttryck som lögnaktiga slussas vidare till en mänsklig gränskontrollant, rapporterar CNN.

Problem med tekniken

Men systemet som går under namnet iBorderCtrl har fått massiv kritik. Tidigare liknande system har haft problem med att avläsa kvinnliga och mörkhyade ansikten. AI-avataren som kommer att testat i Grekland, Ungern och Lettland har testats på 32 personer och tillverkarna anser att man ska kunna få 85 procents korrekt information.

– Traditionella lögndetektorer har en problematisk historia av att anklaga oskyldiga människor för att vara kriminella. Det finns inga bevis för att en AI ska kunna hantera det – särskilt inte ett system som har testats på 32 personer, säger Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International.

Han menar att oskyldiga människor plötsligt hamnar i ett läge där tekniken anser att de är skyldiga till ett brott där de själva måste bevisa att de är oskyldiga.

I början är det enbart passagerare som ger sitt medgivande via ett dokument på nätet som kommer att komma i kontakt med avataren. Testen med iBorderCtrl startar i november rapporterar securitytoday.com.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA