Familjen var på väg till Kina – fastnade i Mongoliet

Coronaviruset hindrar dem från att fortsätta resan

Publicerad:
Uppdaterad:
Chris Whitman, Mikaela Baggström och deras dotter Nikki stannade i Mongoliet längre än planerat.
Foto: Privat
Chris Whitman, Mikaela Baggström och deras dotter Nikki stannade i Mongoliet längre än planerat.

Resa | Kina

Svenska Mikaela Baggström och Chris Whitman skulle åka till Kina med sin dotter.
Nu har de varit i Mongoliet i en vecka, och vågar inte åka vidare in i landet drabbat av coronaviruset.

– Det var ett tråkigt beslut att ta.

Coronaviruset fortsätter att sprida sig i Kina och världen. Nu avråder UD från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen, platsen där viruset har sitt ursprung och där allra flest har drabbats. Svenska Mikaela Baggström och Chris Whitman var på väg till Kina tillsammans med dottern Nikki, 2,5, när de först fick höra om viruset.

– Vi blir ju uppskrämda när man läser vissa artiklar om det, men vi försöker hålla oss till den objektiva faktan från WHO och UD. Ser man till Kinas befolkning så är spridningen liten och de flesta som har avlidit har varit äldre eller sjuka. Men man får ju såklart lite katastroftankar då och då och vill inte ta några onödiga risker, säger Mikaela Baggström.

Foto: Privat
Familjen har uppskattat Mongoliets natur.

Nu har Chris och Mikaela bestämt sig, de ska inte resa in i landet.

– Vi har funderat fram och tillbaka sen vi fick höra om viruset om hur vi ska göra. Först var vår tanke att åka ner till Peking och sen ta snabbtåget genom Kina, men nu har vi beslutat för att hoppa över Kina för tillfället, säger Chris Whitman.

Stängda skolor och munskydd

Mikaela, Chris och dottern Nikki befinner sig i Mongoliets huvudstad Ulan Bator. I landet som gränsar till Kina är stämningen tryckt.

– Här är de ganska nervösa och vi fick höra att de rapporterar mycket om det på nyheterna då Kina är grannlandet. De har stängt gränsen in från Kina och alla förskolor och skolor här i Mongoliet är stängda under en månad på grund av det här. Vi skulle gå till ett lekland med Nikki i dag med det var också stängt med rädsla för viruset, säger Mikaela.

Trots att gränsen från Kina till Mongoliet är stängd så går det fortfarande att resa andra vägen, in i Kina. Chris och Mikaela hade kanske valt att fortsätta resan om de var själva, men inte nu med dottern som ännu inte har fyllt 3.

Foto: Privat
Mikaela, Chris och Nikki ska resa på obestämd tid.

Aftonbladet har tidigare skrivit om familjen som planerade att resa till södra Vietnam med tåg. De kom hela vägen till Mongoliet utan flyg, men där tog det stopp. 29 januari lämnar de Mongoliet i luften.

– Nu kommer vi att flyga till Hanoi i Vietnam i stället och fortsätta vår tågresa därifrån. Flygen från Ulan Bator mellanlandar alltid i Seoul så vi kommer att passa på att resa lite i Sydkorea på vägen och resa med tåg från Seoul ner till sydkusten och försöka hitta något naturskönt område att bara ta det lugnt i, säger Mikaela.

– Det var ett tråkigt beslut att ta då vi verkligen hade sett fram emot att resa runt i Kina och vi hade bokat och betalat både in- och utresebiljetten, säger Chris.

Om familjen får några pengar tillbaka för resan från sitt försäkringsbolag återstår att se.

PODD Coronaviruset - det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA