Venedig tar krafttag för att komma till rätta med turismen

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
I svallvågorna efter 20 miljoner turister drabbas Venedig av flera problem.
Foto: THINKSTOCK
I svallvågorna efter 20 miljoner turister drabbas Venedig av flera problem.

Venedig besöks årligen av 20 miljoner turister.

Miljöproblemen ökar samtidigt som antalet invånare minskar.

Nu vidtar staden åtgärder för att skapa en mer hållbar modell för framtidens turism.

Avfolkningen av Venedig är ett känt problem. Idag bor bara 54 000 invånare i staden. Men dagligen kommer 30 000 besökare till den italienska turistattraktionen enbart med kryssningsfartyg. Varje år besöker drygt 20 miljoner människor staden.

Det påverkar miljön. Stökigt och allt trängre får befolkningen att fly från Venedig som i 30 år haft status som världsarv.

Förra årets förslag att helt enkelt införa en begränsning av det totala antalet turister avslogs. Men flödet och anhopningen av turister i staden måste förändras. En rad åtgärder har klubbats igenom.

Undvik värsta platserna

• För att turister inte ska flockas kring stadens mest besökta turistmål införs ett digitalt system där antalet besökare på de mest populära platserna i realtid anges. Online får du veta hur många besökare som just nu rör sig på Markusplatsen eller vid Suckarnas bro.

• Nya turistkartor ska uppmuntra besökarna att upptäcka mindre välkända men ändå vackra platser.

• Transportsystemet utvidgas för att locka turister att åka iväg från de huvudsakliga turistattraktionerna.

• Antalet hotell- och övernattningsbäddar i centrum begränsas.

• Turismen medför också andra problem. Sålunda ska en karta över offentliga toaletter produceras. En kampanj för att främja seriös turism och fler poliser.

• För att ”bevara stadens kultur och traditioner” har Venedig redan tidigare infört en ny lag som förbjuder snabbmatresturanger i vissa områden.

Barcelona också

Venedig är inte det första populära resmålet i Europa som inför åtgärder för att om möjligt bevara skydda sina medborgare och dess äkthet. Tidigare i år tillkännagav Barcelona nya regler för att skapa en mer hållbar modell. Helt enkelt genom att begränsa antalet tillgängliga turistbäddar och säkerställa en jämnare spridning över hela staden.

På lördag öppnar för övrigt den internationella konstbiennalen i Venedig – den 57:e sedan starten 1895.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA