Staden översvämmas av turister – efter Frost

Publicerad:
Uppdaterad:
Hallstatt har drabbats av överturism.
Foto: Xantana / iStockphoto
Hallstatt har drabbats av överturism.

Turism

Ryktet om att österrikiska Hallstatt har inspirerat Arendal i Frostfilmerna har spridit sig, och bidragit till den överturism som har drabbat staden. Nu vill Hallstatts borgmästare minska antalet besökare med en tredjedel.

En timme med bil från Salzburg ligger den pittoreska lilla staden Hallstatt. Mysiga små hus, dramatiska berg och alpsjön Hallstätter See lockar turister till staden som bara har runt 780 invånare, men besöks av cirka 10 000 personer om dagen, skriver Independent. Nu tycker stadens borgmästare Alexander Scheutz att det har gått för långt, och betonar att staden inte är ett museum.

– Vi vill minska antalet besökare med minst en tredjedel, men vi har inget sätt att faktiskt stoppa dem, säger han till The Times.

Foto: LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
En aktivitet är extra populär i Hallstatt: Att ta bilder och lägga ut på sociala medier.

Ryktet: Verklighetens Arendal

Arendal är namnet på en stad i Norge, och många av platserna i filmerna om Elsa och Anna sägs vara inspirerade av just norska platser. Trots detta har ett rykte fått fart om att det är Hallstatt som är verklighetens Arendal, och visst är likheten slående. Detta är en av faktorerna bakom den överturism som drabbat staden. Hallstatt har dessutom varit med i ett sydkoreanskt tv-program, och 2011 byggdes en replika av staden i den kinesiska provinsen Guangdong.

Foto: mgortz / TT NYHETSBYR N
Det finns stora likheter mellan Hallstatt och Arendal i filmen Frost.

Tär på stadens invånare

Hallstatt, som är ett världsarv sedan 1997, har påverkats mycket av den ökande turismen. Delvis har effekterna varit positiva då turismen gör att mycket kan hålla öppet året runt och inte bara på sommaren. Men turismen har även haft negativa konsekvenser. Bland annat har det blivit dyrare för de boende i staden, och så finns det personer som känner att deras privatliv hotas. Därför har man satt upp olika skyltar i staden, på en står det: ”Vänligen gå inte in i hus och trädgårdar om du inte är särskilt inbjuden”, enligt Traveller. En annan åtgärd som ska testas för att minska besöksantalen är att kräva att turistbussar bokar sin ankomst i förväg, samt att antalet parkeringsplatser för bussarna begränsas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA