Kitsch, kultur och currywurst

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Berlin

36 timmar i heta Berlin

1 av 2

En fascinerande historia, galna nattklubbar och ett bubblande kulturliv.

Berlin har något för alla.

Var med och fira 20–årsjubileet av murens fall och upplev Europas hetaste weekendstad.

11.00Gatukonst à la Berlin.
11.00Gatukonst à la Berlin.

Dag 1

11.00 Känn in atmosfären. Berlin är känt för sin behagliga atmosfär och en promenad i den punkbohemiska stadsdelen Friedrichshain är perfekt för att komma in i det sköna Berlintempot. Kolla in gatukonsten, shoppa rökelse och ta en fika på ett ekologiskt kafé.

Omkring Simon-Dach-Strasse, Friedrichshain. 1

14.05Allmänbildande.

14.05 Sightseeing på Checkpoint Charlie. Dags för lite sightseeing och den gamla gränsövergången mellan öst och väst, Checkpoint Charlie blir en bra start. Här finns information om murens bakgrund, uppbyggnad och fall. Runt hörnet väntar fler sevärdheter; Brandenburger Tor, Potsdamer Platz och monumentet Holocaust memorial. Alla värda att se.

Friedrichstrasse 43–45. 2

16.20 Slappa i det gröna. Efter några timmars intensivt sightseeande blir det skönt att koppla av i det gröna Tiergarten en stund. Berlins lunga heter Tiergarten och är fantastiskt vacker, oavsett årstid. 3

19.15 Trendig vietnames. Det är fullt nästan jämt, men på något sätt lyckas personalen alltid fixa fram ett bord. Monsieur Vuong är en av de trendigaste restaurangerna och så fort du har fått in maten kommer du att förstå varför. Billigt är det också.

Alte Schönhauser Strasse 46. 4

Dag 2

10.18 Berlinfrulle. Tyskarna älskar sina frukostar och att äta dagens första mål på ett kafé hör till Berlinupplevelsen. Bar Gagarin har en skön stämning och massor av frukostmenyer att välja mellan. Räkna med att rulla ut.

Knaackstrasse 22–24. 5

Cool shoppare.

11.58 Shoppa med de coola. Vissa kallar området Hackescher Markt för Berlins Soho, och helt olikt är det inte. Här shoppar du tillsammans med stadens trendsetters och du hittar allt från vintagebutiker till kända märken. De trendigaste gatorna just nu heter Münzstrasse, Alte Schönhauser Strasse och Neue Schönhauser Strasse. 6

14.03 Drink med utsikt. Berlin kan kännas oöverskådligt för nykomlingen, men det råder en tripp upp i tv-tornet bot på. Härifrån ser du hela staden och förstår precis hur allt hänger ihop. Maxa upplevelsen med att ta en drink i den snurrande restaurangen.

Panoramastrasse 1 a. 7

16.10August Zachrisson från Stockholm är korvsugen.

16.10 Currywurst-mellis. En korv, mängder av ketchup och så lite currykrydda. Det låter kanske inte så jättegott, men berlinarnas favoriträtt förtjänar att testas. Finns överallt. En av de bästa serveras i korvkiosken under Eberswalderstrasses U-bahn, Konnopke’s Imbiss.

Schönhauser Allee 44a. 8

19.00 Gå på varieté! Varietéteatern har sedan länge varit stor i Berlin och är det någonstans du ska passa på att se lindansare och akrobater så är det här. Föreställningarna som visas på den anrika scenen Varieté Chamäelon brukar vara ett säkert kort.

Rosenthaler Strasse 40. 9

21.30Mättande.

21.30 Sen schnitzelmiddag. Att äta middagen sent är viktigt för dig som ska orka klubba hela natten och schnitzel står du dig på länge. Den som serveras på restaurang Jolesch fullkomligt smälter i munnen och är dessutom stor som ett grytlock. Serveras med den traditionella potatis- och gurksalladen.

Muskauer Strasse 1, Kreuzberg. 10

22.30 Kitsch och drinkar. När du ändå är i närheten, passa på att slinka in på den klassiska gaybaren Roses. Väggar och tak är inklädda i rosa fuskpäls och överallt gnistrar discokulor och blinkande plastblommor.

Oranienstrasse 187, Kreuzberg. 11

00.59Cool klubb på kvällen.

00.59 Kraftverk och lädertechno. Kungen av Berlins klubbar heter Berghain och ligger i ett nedlagt kraftverk. Här dansar du bredvid technofreaks och gigantiska män iklädda inget annat är ett par lädershorts. När natten ska ta slut bestämmer du själv, Berghain är öppet till söndag eftermiddag.

Am Wriezener Bahnhof 1. 12

Resguide till Berlin!

Johanna Paues/text&foto

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN