Här är det förbjudet att röka på stränderna

Sommaren är här och för många innebär det lata dagar i solstolen på stranden.
Men om du är rökare så gäller det att kolla upp om det är ok att röka innan du tänder din cigarett.
Minst två kommuner i Sverige har nämligen infört rökförbud på de kommunala badplatserna.

Är du rökare och ska spendera dagarna på badstränderna i Blekinge i sommar så gäller det att fimpa innan du kommer ner till stranden. I både Karlshamns och Olofströms kommun har man nämligen infört rökförbud på de kommunala badplatserna, skriver Expressen.se

Fara för barnen

Anledningen till att kommunerna infört rökförbud beror till stor del på att man vill skydda små barn från kringströdda fimpar. Små barn stoppar som bekant det mesta i munnen och cigarettfimpar kan vara ordentligt giftigt om barnet sväljer dem - åtminstone om de får i sig ett par stycken.

Men det är inte bara för att skydda småbarnen från fimpar som kommunerna inför rökförbud det beror också till stor del på att andra besökare blir störda av cigarettröken.

– Invånare har uttryckt en önskan om detta, säger kommunchefen Iréne Robertsson i Olofström till Expressen.

Infördes för två år sedan

I Karlshamn införde man rökförbud redan för två år sedan, sommaren 2016, men det är inget man valt att göra en så stor sak av. I mitten av maj beslutade grannkommunen Olofström att haka på trenden med rökfria stränder. Skyltar ska sättas upp på de sex berörda stränderna, Halen, Södersjön, Slagesnässjön, Ålunden, Orsjön och Aborrasjön, inom några veckor, skriver 24Blekinge.se

Är vanligt med rökförbud på stränder

Blekinge är långt i från unika med att införa rökförbud på stränder. I Sverige är det även förbjudet att röka på stränderna i Norrköping och utomlands är det vanligt med rökförbud både på stränder och i parker.

Några exempel på länder där det gäller att hålla koll på reglerna, gällande rökning, innan du beger dig in på allmänna platser som tågstationer, parker eller stränder är Danmark, Australien, USA, Hong Kong och Thailand.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN