Stjäl sten från stranden och riskera böter

Publicerad:
Uppdaterad:
De vita stenarna på stranden Lalaria på Skiathos är populära.
Foto: Getty Images
De vita stenarna på stranden Lalaria på Skiathos är populära.

Resa | Grekland

Brukar du ta med dig stenar hem från stranden?
Låt bli – åtminstone om du befinner dig på den grekiska ön Skiathos.
Annars kan du få böta så mycket som 10 000 kronor.

Skiathos har några av Greklands vackraste stränder. Inte minst stranden Lalaria, som ligger på öns otillgängliga nordöstra spets.

Stranden med sina vita, lena och äggformade stenar kan bara nås med båt eller till fots. Trots det är Lalaria en populär turistattraktion, och många besökare fyller sina fickor med de vackra stenarna.

Även lokalinvånare gillar att ta med sig stenar hem, för att använda som trädgårdsdekorationer eller nötknäckare, säger Thodoris Tzoumas på öns kulturförening till den grekiska nyhetsbyrån AMNA, enligt Lonely Planet.

Landskapet förändras

Tzoumas menar att stenplockandet blivit ett så stort problem att strandens unika landskap dramatiskt förändrats under de senaste tio åren. Kulturföreningen har därför tillsammans med lokala myndigheter och invånare på ön lanserat en kampanj som ska hindra folk från att plocka med sig stenar. Bland annat har skyltar satts upp, och posters har delats ut till båtföretag och fiskare för att sprida budskapet.

Den som väljer att bryta mot förbudet får vara beredd att slanta upp mer än smågrus – böter på mellan 400 och 1 000 euro (omkring 4 300 till 10 700 kronor) kommer att införas, enligt Lonely Planet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA