Tio nordiska festivaler – värda en resa i höst

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Tio nordiska festivaler under en dryg månad.
Foto: Maarit Kytöharju/Sven Tupits/Þorgils Völundarson
Tio nordiska festivaler under en dryg månad.

Stockholms filmfestival

Hösten är här – då blir det festligt värre.
För när mörkret sänker sig duggar kulturfestivalerna tätt.
Du behöver inte resa långt för en medryckande upplevelse.
Häng med – så in i Norden.

Aftonbladet har tillsammans med resesajten momondo.se plockat ihop en festlig höst. Tio festivaler att ha i åtanke under en dryg månad.

Stockholms jazzfestival, 6–15 okt

Foto: Sven Tupits
Tio späckade jazzdagar i Stockholm.

Årliga jazzfestivalen i Stockholm, inleddes 1980 och är en av Sveriges äldsta festivaler. Under årens lopp har aktade musiker som Stan Getz, Dizzy Gillespie och Angelique Kidjo deltagit på festivalen. I år medverkar bland andra Dianne Reeves, The Souljazz Orchestra och Horncraft. Ett flertal scener och ett otal konserter under tio dagar.

Kulturnatten, Köpenhamn, 13 okt

Foto: Maria Sattrup
Årets Kulturnatt när det för en gångs skull är öppet sent i Köpenhamn.

Årliga Kulturnatten sticker ut. Enda natten då affärer och muséer har öppet sent i den danska huvudstaden. Många institutioner som normalt sett är stängda för allmänheten öppnar sina dörrar, och många “one-night-only”-föreställningar äger rum runt om i Köpenhamn. Guidade turer till utställningar om arkitektur och design. Köp ett eventpass och åk gratis med kollektivtrafiken.

DølaJazz – Lillehammer jazzfestival, 19–20 okt

Foto: Hanne Kjersti S. Iversen
Om det är jazz du är ute efter kommer du hitta tonvis av det i Lillehammar nu i höst.

Dølajazz – Lillehammer jazzfestival är en av Norges festivalgiganter, vars historia sträcker sig till 1978. Festivalen är känd för sin intimitet och man riktar sig till en bred publik och försöker minska avståndet mellan artist och de som lyssnar. Förutom musiken finns även seminarier som Jazzincubator – en plattform för att utveckla talanger och som kopplar ihop etablerade artister med de som är på väg upp i ett försök att utveckla genren.

World Music Festival, Oslo, 31 okt–4 nov

Foto: Bilge Öner.
Du hittar det bästa av alla världar på den spretiga Oslo World Music Festival.

Varma toner och sensuella rytmer hjälper till att hetta upp stämningen i Oslo under oktober, när den årliga World Music Festival äger rum. Festivalen bjuder på musik från världens alla hörn, med genrer som sydafrikansk house, beat sampling med orientalisk hiphop och elektronisk colombiansk cumbia som alla slåss om utrymme på affischerna.

Årets val av artister är, precis som vanligt när det gäller Oslo World Music Festival. En rejäl blandning av elektiska trubadurer från när och fjärran.

Iceland Airwaves, Reykjavik, 1–5 nov

Foto: ©Þorgils Völundarson
Yoko Ono Plastic Band är ett av många livfulla band som uppträtt på Iceland Airwaves.

Iceland Airwaves är en av landets stora musikfestivaler. Håller till på ett flertal scener i Reykjavík under fem dagar. Fokuserar på ny isländsk och internationell musik. Den intima känslan kring evenemanget utmärker den som en plantskola för nya talanger som ännu inte tagit steget upp på de stora scenerna. Hatari, Bistro Boy och Pink Street Boys är några dragplåster på årets festival.

Tampere Jazz Happening, Tammerfors, 2–5 nov

Foto: © Ville.fi
The Bad Ass Brass Band roar publiken på Tampere Jazz Happening

Fans av modern jazz kommer får möjlighet att njuta av genren på Tampere Jazz Happening. Artistuppbådet består av både lokala förmågor och internationella artister – hjälper dig hålla värmen när finska höstvindar viner om knutarna. Den experimentella andan på festivalen är hög och organisatörerna fick pris för sin äventyrlighet av European Jazz Network (EJN) 2017.

Rakfiskfestivalen, Fagernes, 3–5 nov

Foto: Rakfiskfestival
Smaskig plockmat på Fagernes Rakfiskfestival.

Om rakfisk (norsk fiskrätt, gjord på forell som saltas och fermenteras mellan två månader och ett år, och sen äts utan att tillagas) är i din smak, åk till staden Fagernes i östra Norge och två dagar fyllda av fermenterad fisk. Den 3–5 november håller man varje år en Rakfiskestival tillägnad denna speciella delikatess. 500 ton rakfisk konsumeras varje år i Norge, och tusentals entusiaster beger sig till festivalen för att njuta av den salta fisken och dess bästa vänner – mörkt öl och stark akvavit. Det behövs trots allt något att skölja ned fisken med

Espoo, Esbo & Helsingfors PianoEspoo, 3–19 nov

Foto: Maarit Kytöharju / PianoEspoo Festival
Pianoälskarnas egen festival.

Pianoälskare har en egen festival – helt fokuserad på pianomusik. Äger rum i Helsingfors och Esbo – Finlands näst största stad. Det här evenemanget, äger rum vartannat år och är öppet för både virtuoser och nybörjare. PianoEspoo hålls på olika platser i båda städerna och är ett utmärkt tillfälle att utforska aktade kulturella institutioner, varav vissa (som Ritarihuone (Riddarhuset) i Helsingfors) bara har öppet för allmänheten på såna här tillfällen.

Stockholms filmfestival, 8–19 nov

Foto: Emmanuel Castro Skott.
En återkommande höjdpunkt i festivalsammanhang är Stockholms filmfestival.

Med över 2 000 visade filmer sedan starten 1990, är Stockholms filmfestival numera en institution. Här kan du alltid vara säker på ett rikt utbud. Förutom filmvisningarna ackompanjeras festivalen av film-quiz, fester, seminarier och möjligheten att möta skådespelare och filmskapare.

Define-festivalen, Sønderborg, 10–12 nov

Foto: Patricio Soto
Ett par artister värmer upp innan de kliver upp på en av scenerna på Define-festivalen i Sønderborg.

Define-festivalen för med sig det avantgardiska till den syddanska staden Sønderborg – och till en viss del, den tyska gränsstaden Flensburg. En festival som balanserar mellan klassisk och elektronisk musik – en hyllning till det musikaliska arvet och ett rop på nya, experimentella produktioner som utmanar det nuvarande musiklandskapet.

Passande nog har Define, förutom en uppsjö uppträdanden, också workshops, installationer, föreläsningar och andra aktiviteter. Ett försök att skapa en engagerande dialog kring nya former av musikproduktionen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA