Bebisdelfin har fötts på Kolmården

Uppdaterad 2018-07-17 | Publicerad 2018-06-26

Inte ens ett halvår har gått sedan en liten delfin föddes på Kolmården, och nu har Finn fått ett halvsyskon. Välkommen till världen Alana!

Delfinkalven Alana kommer att vara liten och söt i tre år ungefär.

Det var natten till 9 juni som delfinen Ariel födde en 15 kilo tung och 1 meter lång delfinbebis, som kom ut med stjärtfenan först.

– Det var en exemplarisk födsel, Ariel är en erfaren mamma, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

Delfinen döptes till Alana, efter en av Ariels systrar i filmen ”Den lilla sjöjungfrun”, och har sedan födseln hållits i en BB-basäng utformad för just delfinkalvar tillsammans med sin mamma. Nu är den mest kritiska tiden för en delfinkalv över och Alana är frisk och stark nog att vara med de andra delfinerna i den vanliga bassängen.

– Att ha ett rikt socialt liv är bland det viktigaste för delfiner, att ha en stabil familj och en flock där man känner sig trygg. Flocken fungerar väldigt bra här hos oss och hela gruppen är engagerad i kalven. Det är också fint att en annan unge föddes i januari. De två kommer att ha väldigt roligt tillsammans, säger Filip Johansson.

Hela flocken hjälps åt när Alana ska uppfostras.

På Kolmården finns totalt 10 flasknosdelfiner, och Kolmårdens egna undersökningar visar att djuren mår bra då de har liknande beteenden som vilda delfiner.

– I den bästa av världar skulle alla djur leva i sin naturliga miljö. Men som det är i dag behövs dessa delfiner för att engagera människor. Delfiner har ett unikt sätt att fascinera och väcka känslor hos människor, vilket behövs för att få förändring.

Att Ariel nu har fött en unge är även det ett tecken på välmående.

– Delfiner är sociala djur och att de ägnar sig åt naturliga beteenden, som parning, är tecken på välmående. Delfiner har sex för njutning och har ingen speciell parningsperiod så det umgänget tyder på att det är bra i flocken, säger Filip Johansson.

Räddas från utrotning

Det finns många hot mot dagens population av vilda delfiner. Fiskenät, hav fyllda av plast, buller när haven blir allt mer trafikerade. Delfinerna på Kolmården, och i framtiden även Alana, är en del i arbetat med att rädda delfiner från utrotning. Detta då kolmården arbetar med forskning och deltar i bevarandeinsatser för att hålla delfinernas population uppe.

– Bland annat har vi tagit fram mekanik som man sätter på fiskenät så att delfinerna inte fastnar i näten och drunknar. Nu finns produkten ute på marknaden.

Produkterna som används för att skydda delfiner i det fria testas först på delfinerna på Kolmården.

– Våra delfiner är ambassadörer för delfinerna i det vilda.

I framtiden kommer Alana att tränas. Dels för att fascinera människor, men mest för att få motion och mental stimulans. Men först ska hon vara liten, i tre år kommer hon att förbli en delfinkalv innan det är dags att växa upp.

– Normalt diar delfinkalvar i upp till tre år. Innan dess är de också mindre, och lite sötare, säger Filip Johansson.

Det händer på nöjesparkerna under 2018

Här kan du se vad som händer på Sveriges nöjesparker detta år:

Följ ämnen i artikeln