Här är svenska platsen som slår alla utlandsresor

Magiska Trollsjön korat som bäst av svenska folket

Publicerad:
Trollsjön i Abisko har många likheter med Gardasjön.
Foto: Roel Wijtmans/Linnea Forssell
Trollsjön i Abisko har många likheter med Gardasjön.

Resa | Sverige

Flygskam är ett begrepp som har fått många svenskar att vilja minska på flygresorna i år.
Men drömmen om resor och nya intryck är såklart lika stark.
När SJ lät svenska folket rösta fram bästa svenska alternativet till en utlandsresa – vann magiskt vackra Trollsjön utanför Abisko.

Många vill hitta nya sätt att resa och minska på flygandet i sommar. Och det finns massor med alternativ till utlandsresan i sommar. Att ta tåget och sikta in sig på resmål i vårt avlånga land, eller ta en avstickare till något grannland kan vara minst lika härligt som en utlandsresa.

SJ har låtit över 10 000 resenärer rösta fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Magiska Trollsjön som ligger utanför Abisko som vann omröstningen. På andra plats kom Skuleskogens naturfenomen vid Höga Kusten och tredje platsen knep den tropiska stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen.

Allt fler vill ta tåget

Intresset för tågresor fortsätter att växa och allt fler väljer att semestra på hemmaplan. Med initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” har SJ efterlyst vackra och intressanta platser runt om i landet som håller internationell klass och dessutom är klimatsmarta.

Trollsjön utanför Abisko gillades av många och jämfördes med Gardasjön i Italien. Dessutom är tågresan dit också mycket vacker. Det gäller inte minst sträckan från Torneträsk mot Abiskos nationalpark som bjuder på en fantastisk
utsikt över Lapporten.

Linnea Forssell från Göteborg är resenären som ligger bakom det vinnande förslaget.

– De höga bergen, det blåa vattnet och den friska luften gjorde starkt intryck på mig. Det är underligt att vi har så vackra och lättillgängliga platser i vårt eget land, men att vi ändå tar flyget för att se liknande vyer utomlands, säger Linnea Forsell.

Likheter med Gardasjön

Hon var uppe och fjällvandrade förra sommaren. Redan då reflekterade hon över de stora likheter som finns mellan fjällen i Abiskos nationalpark och Gardasjön, som hon besökt tidigare.
Med SJs nattåg går det att nå Abisko och de närliggande tågstationerna Låktatjåkka eller
Vassijaure. Därifrån är det omkring sex kilometer till Trollsjön.

– Dessutom är resan klimatsmart. Tåget från exempelvis Stockholm till Låktajåkka släpper ut 0,02 kg koldioxid, medan en flygresa från Stockholm till Gardasjön släpper ut 318 kg koldioxid, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

Foto: Hardo Müller/Mostphotos.com
Skuleskogen och Åstol hamnade också högt på listan.

10 bästa alternativen till utlandsresan


Plats / Jämförande destinationer / Koldioxidbesparing / Antal röster

  1. Trollsjön – Gardasjön, 318 kg, 1933

  2. Skuleskogen – Tingvalla, 388 kg, 1823

  3. Stenshuvud – Karibien, 1239 kg, 1335

  4. Åstol – Hydra, 370 kg, 1211

  5. Kosterhavet – Abel Tasman, 3295 kg, 972

  6. Ven – Islay, 263 kg, 841

  7. Djäknesundet – Samos, 449 kg, 836

  8. Sundborn – Giverny, 333 kg, 753

  9. Borås – New York, 890 kg, 683

  10. Mölle – Biarritz, 402 kg, 405

SJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp (från Arlanda) till det utländska alternativet. Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen, NTM, Vattenfall, SAS, Ventrafiken, Västtrafik och Koster Marin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA