Världens största grotta rymmer 40-våningshus

Se bilderna inifrån Son Doong i Vietnam

Publicerad:
Uppdaterad:
Att greppa grottans storlek kan vara svårt, föreställ dig Globen gånger två, i höjd.
Foto: Geng Xu / iStockphoto
Att greppa grottans storlek kan vara svårt, föreställ dig Globen gånger två, i höjd.

Resa | Vietnam

I Son Doong-grottan får det plats flera 40-våningshus. Grottan i Vietnam utsågs 2010 till världens största grotta, och besökare vittnar om en fantastisk, men tuff, upplevelse.

I Phong Nha-Ke Bang nationalpark i Vietnam ligger världens största grotta, vid namn Son Doong. Nära gränsen till Laos ligger grottan som är så stor att det växer en egen djungel inuti grottan. 5 kilometer djup och med områden som är 200 meter höga och 150 meter breda får det plats flera 40-våningshöghus i grottan. Och sedan 2013 är grottan öppen för besökare.

Foto: vinhdav / iStockphoto
Besökarna vittnar om en ganska krävande resa i grottan.

Upptäcktes för 30 år sedan

Son Doong upptäcktes för första gången 1991, av en lokalbo vid namn Ho Khan. Men det skulle dröja tills 2009 innan grottan skulle utforskas, då av en grupp brittiska forskare, och 2010 utsågs grottan till världens största. Innan dess var Deer Cave i Malaysia den största upptäckta grottan. Än i dag är Ho Khan med under expeditionerna med grottan, antingen som guide eller som organisatör av personal och säkerhet.

I nationalparken Phong Nha-Ke Bang finns det äldsta karstsystemet i Asien, som är mellan 400 och 450 miljoner år gammalt. Ett karstsystem är ett system av grottor och sprickor skapade av att olika bergarter löses upp. Själva Son Doong är ung, ynka tre miljoner år gammal, och skapades när kalksten eroderades vilket skapade en enorm tunnel. Senare skulle slukhål skapa ingångarna till grottan, en passage mellan världen utanför och världen inuti.

Foto: vinhdav / iStockphoto
Slukhål har skapat en passage mellan grottan och omvärlden.

Hajka i grottan i fyra dagar

Sedan 2013 är Son Doong öppen för offentligheten, och turer i och till grottan anordnas av researrangören Oxalis. Att besöka grottan kan vara lite krångligt, men många besökare vittnat om att allt krångel är värt det. I grupper om 10 personer tar besökarna sig in i grottan tillsammans med både internationella och lokala guider. Hajken tar fyra dagar, med besök i andra grottor och djungeltrekkar inkluderat, och kräver enligt tidigare besökare mer mental styrka än fysisk styrka. Men vad är väl lite hala stenar och blöta fötter när du får sova i en grotta med en takhöjd högre än två Globen staplade på varandra?

Resorna till Son Doong arrangeras mellan januari och augusti.

Foto: vinhdav / iStockphoto
I grottan har det bildats en egen djungel.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA