Kina testar passagerarplan med överljudshastighet

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Så här kommer “Boom Supersonic” att se ut i framtiden. Planet har plats för 55 passagerare och flyger med överljudsfart.
Foto: TT
Så här kommer “Boom Supersonic” att se ut i framtiden. Planet har plats för 55 passagerare och flyger med överljudsfart.

Med framtidens superplan kan du flyga från Peking till New York på två timmar.
Överljudsplan används främst inom det militära, men nu testar Kina ett supersnabbt passagerarflygplan.

Sedan Concord lades på hyllan efter en fatal krasch och vikande efterfrågan har civila överljudsplan mest existerat på pappret.

Men nu har forskare från Chinese Academy of Sciences testat en modell av ett överljudsplan i en vindtunnel. Planet nådde en hastighet på över 8 500 kilometer i timmen, det kan jämföras med ett vanligt passagerarplan som vanligtvis flyger i 900 kilometer i timmen.

Snabba långdistansresor

I en artikel i tidskriften Science China Physics, Mecanics and Astronomy säger Cui Kai, chef över forskarlaget, att planet kommer att kunna transportera passagerare och gods från Peking till New York på ett par timmar, en resa som vanligtvis tar fjorton timmar för ett passagerarflyg.

– Det kommer att bidra till mer bekväma och effektiva resor än med nuvarande flygplan när det gäller långdistansresor i framtiden, säger Cui Kai.

Dyra biljetter

Planet är litet och tar endast ta 50 passagerare och fem ton gods. Ett normalstort plan i dag kan ta 200 passagerare och 30 ton gods. Det gäller att ha en tjock plånbok, den billigaste biljetten kommer troligtvis kosta 20 000 kronor.

Fler företag jobbar med att ta fram supersnabba passagerarplan. Boom Technology i USA har byggt en prototyp som går undre namnet “Boom Supersonic” som de hoppas kunna använda kommersiellt 2025. Planet kommer att nå en hastighet av 2700 kilometer i timmen och har tagits fram av experter från Nasa, SpaceX och Boeing.

Sponsras av miljardär

Projektet har draghjälp av miljardären Richard Branson, ägare till Virgin Atlantic, som kommer att vara involverad i testerna och som har en option på 10 flygplan.

Även Lockheed Martin som tillverkar överljudssnabba militära plan utvecklar en prototyp för passagerarplan. De hoppas ha ett plan i luften 2023.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA