Här är nya Mamma Mia-ön!

Allt om Vis i Kroatien

I Mamma Mia-uppföljaren är vi tillbaka på den grekiska ön ”Kalokairi”.
Men inspelningarna gjordes egentligen på en annan ö i ett helt annat land än i den första filmen.
”Mamma Mia – Here we go again” är filmad i Kroatien.

I en motorbåt på väg ut från Split, tränger musiken igenom både motorljud och vindsus i öronen. ”My my, how can I resist you...”.

Kapten Duje Mihovilovic har skruvat upp ljudet till max så att passagerarna ska få den rätta stämningen redan när vi lämnar fastlandet. Målet är Vis, den yttersta av de bebodda kroatiska öarna i Dalmatien i Adriatiska havet.

Victoria Daae tycker att det är vackert i Stoncica-viken.
Victoria Daae tycker att det är vackert i Stoncica-viken.

Det är den här ön som Hollywood-producenterna har valt som location till uppföljaren en av tidernas största biosuccéer: ”Mamma Mia” från 2008.

Tio Abba-låtar senare saktar vi ner och tuffar sakta in i Stoncica-bukten vid ön Vis.

– Åh, det är ljuvligt här! Jag önskar vi aldrig skulle behöva resa tillbaka till Split, suckar passagerarna Victoria Daae från Bergen i Norge och Mette Leth-Olsen från Trondheim.

De norske studenterna, Mette Leth Olsen (till vänster) och Victoria Daae tycker att det är ljuvligt i Stoncica-bukten på Vis.
De norske studenterna, Mette Leth Olsen (till vänster) och Victoria Daae tycker att det är ljuvligt i Stoncica-bukten på Vis.

De två studerar medicin i Split och har tagit en paus från studierna för att uppleva Vis där Mamma Mia 2 spelades in.

”Kalokairi” är det grekiska ordet för sommar. I Mamma Mia-universumet kallas ön där handlingen utspelar sig för ”Kalokairi”. Den första filmen spelades in på öarna Skopelos och Skiatos i Grekland. De som älskade naturen där kommer inte att bli besviken nu. Kroatiska Vis har samma silvergröna olivlundar, mörkgröna pinjeträd, storbladiga vinrankor och bågnande citronträd. Den har lika många sandiga vikar mellan spetsiga berg och turkosgröna hav.

En av sandvikarna på Vis heter Stoncica. Här är det härligt att bada vid den långgrunda stranden och äta gott på restaurangen som ligger precis vid strandkanten.

När vårt sällskap från speedbåten sätter sig till bords och frågar servitören Boris Popovic vad han rekommenderar idag, svarar han ”färsk fisk” eller ”grillad get”. Det är husets specialiteter.

Jag väljer det första, och snart är han tillbaka med dagens fångst på ett fat.

– Välj själv, säger Popovic, och håller fram sex fiskar som simmade i havet i morse.

Snart fräser en röd skorpionfisk över glödande kol i den stora utomhusugnen tillsammans med kött och grönsaker till de andra gästerna kring bordet.

– Pierce och hans fru åt också på den här restaurangen. Jag körde dem till Stoncica och de var väldigt trevliga, säger Bojan Zegarac som bor i Vis.

Han pratar om Pierce Brosnan och hans fru Keely Shaye Smith.

Vikar med sand och småsten

Skådespelarna fick uppleva mer av Vis än något annat område där de spelade in scener. Bojan Zegarac var anställd som chaufför både på land och vatten under inspelningsperioden förra hösten, och körde stjärnorna både till inspelningsplatserna och på privata utflykter.

Runt hela ön finns vikar med sand eller småsten som är värda att se. Många av dem är svåra att nå utan båt. Stiniva-viken blev utsedd till världens vackraste strand 2016 av turistorganisationen European Best Destinations. Den halvmåneformade lagunen med vit småstenar är omringad av branta bergsväggar.

För att komma dit måste du antingen klättra nerför en näst intill oframkomlig stig från berget, eller simma in genom öppningen i berget på framsidan. Stiniva-viken är ett populärt stopp under utflykterna till Vis, även om inte själva viken är med i Abba-filmen.

Om du vill se miljöer från filmen kan du ta en båttur till Barjoška-viken som ligger lite utanför byn Komiza.

– Där filmade man mycket, både i själva viken och runt omkring i området, berättar skådespelarnas båt- och bilförare Bojan Zegarac.

I dag är det en öde vik där en liten förtöjd roddbåt är det enda beviset på att kan finnas människor i närheten. Under inspelningarna var det av och till fullt med folk i viken.

– De filmade dansscener med över 50 dansare och båtscener där 20 fiskebåtar från Komiza agerade statister, berättar Bojan.

Hotell av pappersmassa

Under tiden som inspelningarna pågick låg det även en lång träbrygga i viken. Det var här som unga ”Donna” (Lily James) gick iland för första gången på Kalokairi 1979. Det var också här som ”Sophie” (Amanda Seyfried) kramade om sin mammas bandväninnor när de kom för att delta i den stora öppningsfesten för ”Hotell Villa Donna” 25 år senare.

Hotellet låg i sluttningen vid viken.

– Här stod det, säger Bojan och håller upp resterna av en vägg.

Bojan Zegarac, visar upp en del av kulissen som föreställde hotellet Villa Donna.
Bojan Zegarac, visar upp en del av kulissen som föreställde hotellet Villa Donna.

Den liknar en mur, men är lika porös som papier maché.

– På avstånd såg det ut som ett äkta hus, säger han.

Nästan alla av de 3 500 invånarna på Vis har historier att berätta från inspelningarna och bilder att visa i sina mobiler. Om de inte var direkt involverade i produktionen som chaufförer, värdar eller statister, så var de vittnen till att stora stjärnor som Pierce Brosnan och Amanda Seyfried satt på deras restauranger och kaféer och gick runt på deras gator. Fiskestaden Komiza användes flitigt, både till inspelningar och som matställe för stjärnorna.

Bra på skaldjur

Stadens bästa skaldjursrestaurang, Jostozera, gjordes om till en grekisk taverna vid inspelningarna. Kommer du dit idag kan du beställa levande hummer som kravlar runt i en liten bassäng tills den lagas till. Du kan sätta dig vid tvåmannabordet i portalen mot vattnet och tänka att du är mitt i en scen från filmen. Det var här ”Harry Bright” (Colin Firth) ramlade i vattnet, fastbunden vid en stol.

Vid tvåmannabordet på restaurang astozera i Komiza spelades en scen in med Colin Firth.
Vid tvåmannabordet på restaurang astozera i Komiza spelades en scen in med Colin Firth.

Ön Vis är delad i två kommuner. Medans Komiza är centrum på den ena sidan, så är staden Vis centrum på den andra. Båda städerna är med i Mamma Mia-filmen.

Det är i Vis som färjorna från fastlandet lägger till i verkligheten. I filmen föreställer hamnen fastlandet som alla reser från när de ska ut till ön ”Kalokairi”. Det är här mannen i biljettluckan kommenterar utseendet på passagerarna. Det är här som unga ”Donna” (Lily James) missar färjan och får skjuts med ”Bill Anderson” (Josh Dylan) i hans segelbåt.

Populär kyrka

Det är även här i Vis som den lilla kyrkan ligger där bruden ”Appolonia” var på väg att gifta sig med en man hon inte ville ha, men blev räddad i sista stund och hamnade i vattnet med sin riktiga kärlek.

I dag är det mindre ”action” utanför den lilla kyrkan. Vi träffar Duje Mihovilovic och hans fästmö Ana Bavcevic utanför. De ska gifta sig i april nästa år och har börjat öva på bröllopsvalsen. Vi pratar om inspelningarna som gjordes här. Och om att den kroatiska ön Vis framställdes som en grekisk ö. Vad tycker kroaterna om det?

– Det är helt okej, Vis har ju varit grekisk tidigare. Det var grekerna som grundlade Vis stad år 300 före Kristus. De kallade staden för Issa, säger Duje.

Med sitt läge ytterst i Adriatiska havet var Vis en viktig handelspunkt och ett ekonomiskt centrum i antiken. I mer modern tid var ön länge viktig i militära sammanhang. Under andra världskriget byggdes det tunnlar och gömställen för u-båtar på ön. Josip Broz Tito (Jugoslaviens före detta president) höll sig gömd för tyskarna på ön i tio år under kriget.

Efter att kriget tagit slut och fram till att Jugoslavien löstes upp, tjänade hela ön som marinbas för den jugoslaviska armén. Den var därför helt stängd för utlänningar och många lokalbor tvingades flytta. Det har gjort att ön i dag skiljer sig från de andra öarna i Dalmatien. Här har naturen fått leva sitt eget liv. Här har det inte skett några stora utbyggnader av turistindustrin. De första turisterna kom 1992 och det finns nästan inga hotell.

Film-turister

Alla vi pratar med på Vis tror att det kommer att komma fler besökare hit i svallvågorna av filmen. Men alla tror inte att ön är rustad för att möta en stor Mamma Mia-effekt.

– Inte som läget är i dag i alla fall. Det finns för få hotell. Men många hus står tomma så det går att bygga nya utan att ta för mycket areal i anspråk, säger Mario Marin på kafé Skor i Komiza.

Redan innan filmen hade premiär märkte han ett stort Mamma Mia-inttesse. Nästan dagligen får han frågor från kunder vilka delar av ön som varit med i filmen.

Jaksa Bozanic från det kommunala företaget Geopark Vis Archipelago hoppas att Mamma Mia-effekten vill leda till en längre turistsäsong. Men han önskar sig ingen rusch av turister mitt i sommaren.

Kaféerna på strandpromenaden i Komiza är populära både dag och natt.
Kaféerna på strandpromenaden i Komiza är populära både dag och natt.

– Vi vill inte att Vis ska bli en partyö som Hvar. Vi vill inte ha stora hotell. Nu har vi ansökt om att bli en del av UNESCO:s Global Geopark Network, som beskyddar geologiskt arv av internationell betydelse. Jag hoppas att det vill locka till sig den typ av turister som vi vill ha: de som är intresserade av stadens unika geografi. Vi vill inte att Vis ska bli en ny ö med massturism.

Här kan du äta:

 • Skaldjur: Ön är känd för sina goda skaldjur. Testa hummer på tavernan Jastozera i Komiza (Gunduliceva 6). I Vis stad räknas stadsdelen Kut - i motsatt ände av hamnen - som ett Mekka för gourmander. Alla de sex restaurangerna här har fisk på menyn.
 • Pizza: Pizzorna tål absolut att jämföras med de italienska. Pizzeria Charlie sägs servera den allra bästa och finns både i Komiza (Riva Svetoga Mikule 25) och i Vis stad (Trg Klapavica 6).
 • Hemma hos någon: Många familjer på landsbygden serverar hemmalagad mat till turister. På vissa ställen äter du tillsammans med några gäster i trädgården, hos andra sitter du till bords med familjen. Googla “Family Household” och Vis för att hitta erbjudanden. Exempelvis Family Household Darko (Podšpilje, 21483 Podšpilje).

Här kan du bo:

 • Eget hus: De flesta övernattande turisterna på Vis bor i privata hus som hyrs ut. På Airbnb hittar du allt från rum för under 300 kronor natten till stora hus med egen pool och flera sovrum för 3 000.
 • Hotell: Ön har få hotell. Det bästa ligger i Vis stad och heter San Giorgio. (Petra Hektorovica 2). Priser från 1 100 kronor under lågsäsong till 1 700 vid högsäsong.
 • Bed and Breakfast: Priserna ligger runt 500 kronor för ett dubbelrum under högsäsong. Till exempel Apartments & Rooms med eget bad och luftkonditionering i Vis stad, 470 kronor (Komiških iseljenika 21.)
En av de största sevärdheterna är Den blå grottan. Den blir blå eftersom solen reflekteras genom ett hål i berget ner på den silverfärgade sanden.
En av de största sevärdheterna är Den blå grottan. Den blir blå eftersom solen reflekteras genom ett hål i berget ner på den silverfärgade sanden.

Det här kan du göra:

 • Vandring: Den största delen av ön består av orörd natur och möjligheterna att vandra med eller utan guide är stora.
 • Cykel: Utforska ön på två hjul. Hyr en terrängcykel i Komiza eller i Vis stad.
 • Dykning: Dykcentren i Komiza och Vis stad arrangerar turer till vrak och grottor for dykare på olika nivåer. Vattnet är kristallklart.
 • Båttur: I hamnen hittar du flera lokala företag som arrangerar båtturer till sevärdheter i området. Alla vill till Blå grottan. Men Stiniva-stranden, den gröna grottan och sjölejonsgrottan är också värda ett besök.
 • Militärtur: Det finns guidade turer som handlar om öns militära historia. Arrangörerna hittar du i Vis stad.

Att ta sig hit:

 • Flyg till Split: SAS och Norwegian flyger direkt från de största flygplatserna under högsäsong. Charterbolagen har också turer till området kring Split.
 • Färja från Split till Vis: Jadroline har tre turer dagligen under högsäsong. Båtresan tar två och en halv timme och kostar 55 kuna (ca 72 kronor).
 • Dagsturer från Split: Många arrangörer erbjuder dagsturer med motorbåt från fastlandet till den Blå grottan och Vis. Till exempel Alternatura och Bonaca tours från Vis.
Dalmatiens öar – så nära en perfekt ö-luff
Publisert:

LÄS VIDARE