Påsköns invånare vill få tillbaka staty

Vädjar till brittiska drottningen Elizabeth

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En av statyerna på Påskön som finns på British Museum i London borde fraktas tillbaka till ön, anser befolkningen. Arkivbild.
Foto: Karen Schwartz
En av statyerna på Påskön som finns på British Museum i London borde fraktas tillbaka till ön, anser befolkningen. Arkivbild.

Resa | Påskön

British Museum i London har förvarat en av de stora statyerna från Påskön utanför Chiles kust i 150 år, men nu vill Påsköns befolkning ha den tillbaka.

Öborna föreslår att de kan byta ut originalstatyn mot en kopia, uthuggen ur samma sorts sten och enligt liknande metoder som då statyerna först gjordes för flera hundra år sedan.

Statyn väger fyra ton och är känd som en ”moai”, en av omkring 900 monoliter som finns på Påskön och varje staty anses vara en avbildning av en död förfader. Omkring ett dussin har tagits från ön sedan den ”upptäcktes” av europeiska sjöfarare på påskdagen 1722.

Kommitté från Påskön

– Den här moain har ett andligt värde. Det är en del av vår släkt och kultur. Vi vill att drottning Elizabeth ska förstå att det inte är ett museiföremål, säger Camilo Rapu, talesperson för öns befolkning, till AFP.

Den 23 november kommer en kommitté från Påskön att resa till London i hopp om att kunna sluta en överenskommelse med museet och den brittiska drottningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA