Rullväskor - ett problem för populära Berlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Berlin

Fördubbling av svenskar i staden men invånarna klagar på alla väskor med hjul.

Aftonbladets medarbetare Benjamin Ekroth siktar turister från sin lägenhet i centrala Berlin.
Foto: Benjamin Ekeroth
Aftonbladets medarbetare Benjamin Ekroth siktar turister från sin lägenhet i centrala Berlin.

Berlin upplever en turistboom utan dess like.

Så pass att Berlinarna börjar tröttna på besökarna.

– Ljudet av rullväskor mot kullersten ligger som en ljuddimma över hela staden, säger Aftonbladets Benjamin Ekroth, bosatt i Berlin.

Berlin är stekhett i höstrusket. I december reser dubbelt så många svenskar till staden jämfört med i fjol enligt resebyrån Expedias statistik. Och resebyrån Ticket ser en ökning med 45 procent från september till november.

Fler direktflyg

– Det hänger ihop med bättre flygförbindelser från Sverige, fler direktflyg, med bland annat Norwegian och Air Berlin, säger Martin Durnik, marknads- och kommunikationschef på Ticket.

Tyska turistbyrån meddelar att utbudet av hotell är rekodstort just nu.

– Att vi tyskar är så noggranna, inte minst i klassificeringen av hotell, är en trygghet som lockar många svenska resenärer, tror Iris Müller på Tyska turistbyrån.

Billigt och coolt

Aftonbladet medarbetare Benjamin Ekroth har hakat på Berlintenden och är under hösten bosatt mitt i den sjudande staden.

– Jag tror att många väljer Berlin före London och Paris. Det är billigt att äta och bo här. Bra konserter och klubbar som lockar folk, säger Benjamin Ekroth.

Ljudet av rullväskor

Berlinborna är dock inte helt positiva till turistinvasionen, trots att den är en av stadens absolut viktigaste inkomstkällor.

– Folk har börjat tycka illa om klubb- och partyresenärerna, säger Benjamin Ekroth.

– De boende här snackar jättemycket om att folk rullar runt i staden med sina väskor på hjul. Jag ser dem varje dag här utanför på väg till och från sina hotell och lägenheter. Ljudet av rullväskor mot kullersten ligger som en ljuddimma över hela staden, säger Benjamin Ekroth.

Ny turistskatt

Nyligen meddelade staden att de ska införa en extra skatt på fem procent på hotellövernattningar. Det är ett led i att tjäna lite extra på besökarna. Stadens ekonomi är nämligen usel jämfört med andra stora städer i Tyskland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN