Giftig smog över Bangkok

Många invånare och turister stannar inomhus

Publicerad:
Uppdaterad:
Invånare och turister uppmanas bära munskydd eller ansiktsmask. Man använder drönare för att bekämpa farliga artiklar i luften.
Foto: TT
Invånare och turister uppmanas bära munskydd eller ansiktsmask. Man använder drönare för att bekämpa farliga artiklar i luften.

Resa | Bangkok

Luftföroreningar har bildat tjock smog över Bangkok. Hundratals skolor är stängda, turister och invånare varnas för den dåliga luften – och drönare används för att minimera de giftiga partiklarna.

I flera dagar har en tjock smog täckt Bangkok. Den är full av giftiga partiklar från motortrafik, utsläpp från industrier och byggarbetsplatser och brinnande rester från grödor och odlingar runt staden. Eftersom luften på marken är svalare än luften högre upp bildas ett ”lock” över staden när luften inte kan cirkulera ordentligt.

Många invånare håller sig inomhus för att de inte vill andas in den giftiga luften. Hundratals skolor i staden har stängt och eleverna får stanna hemma.

Varnar invånare och turister

Thailands turistmyndighet, TAT, uppmanar alla turister i området att ha koll på luftkvalitén genom en app och en hemsida, Air4Thai. De uppmanar även turister att bära munskydd eller ansiktsmasker utomhus. På sin hemsida listar de skydd som anses säkra och på vissa platser i staden delar man ut munskydd.

Turistmyndigheten har även uppmanat taxibolag och bussbolag att stänga av motorn när de väntar på resenärer vid flygplatsen eller vid turistattraktioner.

Myndigheterna har infört restriktioner för motorfordon i Bangkok. På flera ställen i staden kontrolleras bussar och äldre bilar som släpper ut för mycket giftiga partiklar. Man uppmanar folk att inte bränna rökelse under det kinesiska nyåret som firas den 4–6 februari.

1 av 5 | Foto: TT
Barn är extra utsatta för luftföroreningar.

Kontrollerar utsläpp

Premiärminister Prayuth Chan-ocha har beordrat inspektioner av fabriker i området för att mäta mängden föroreningar som släpps ut. Vissa industrier tvingas stänga delar av dagen. Det råder även eldningsförbud i vissa delar av området. Men premiärministern tvekar att införa fler förbud när det gäller utsläppen.

– Att förbjuda fordon eller att förbjuda fordon på jämna eller ojämna datum, kommer folk att acceptera det? Om vi tillhandahåller mer lokaltrafik, kommer folk att använda sig av dem? säger han till nyhetsbyrån AP.

I ett försök att tvinga de giftiga partiklarna i luften ner mot marken har man börjat använda drönare och flygplan som sprider vatten över gatorna. Kritiker menar att drönarnas insats är meningslös och bara ett spel för gallerierna.

Meningslös insats

Chefen för Greenpeace i Thailand, Tara Buakumsri, säger i ett uttalande att drönarna på sin höjd kan ha en psykologisk inverkan på folk, de kommer inte förbättra luftkvalitén. Istället krävs genomgripande förändringar för att förbättra miljön i Bangkok.

Trots varningarna pågår fortfarande turistaktiviteter och festivaler som vanligt. Det kinesiska nyåret som kommer att firas på flera offentliga platser i Bangkok i början på nästa vecka är inte inställt. Inte heller Amazing Thailand Marathon Bangkok som hålls på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA