Kryssningar har lika dålig luft som Peking

Föroreningsgrad på samma nivå som luften i Peking

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking

Frisk luft, vacker miljö, öppet hav och en föroreningsgrad på samma nivå som luften i Peking.
Många väljer att hoppa ombord den växande kryssningstrenden – men däcken är inte så välpolerade som de verkar, visar ny forskning.

En ny studie som är genomförd på fyra olika kryssningsfartyg avslöjar att däcken är lika smutsiga som luften i allvarligt förorenade städer som Peking och Santiago, rapporterar The Independent.

Forskningen är genomförd under två år och har påvisat förorening i form av fasta ämnen och vätskedroppar i luften. I rapporten står det att partiklarna var ”jämförbara med koncentrationer mätta i förorenade städer”.

Det konstateras även att partiklarna i vissa fall kan orsaka skada på hjärta och lungor – vilket är ett stort bekymmer, framförallt för besättningen.

Enligt rapporten innehåller de skadliga beståndsdelar som metaller och polycykliska aromatiska kolväten av vilka många har giftiga och/eller cancerframkallande egenskaper.

– Det är farligt, det är inte hälsosamt för någon att exponeras för, säger Ryan David Kennedy vid John Hopkins University, forskaren bakom studien, till CNN.

En tur på havet – inte nödvändigtvis så friskt som det låter.
Foto: Colourbox
En tur på havet – inte nödvändigtvis så friskt som det låter.

”Ohälsosamt”

Fartygen som har undersökts tillhör kryssningsbolaget Carnival och båtarna som har granskats är Carnival Liberty som går mellan Florida och Bahamas, Carnival Freedom mellan Texas och Karibbien, MS Amsterdam mellan Vancouver och Los Angeles och Emerald Princess mellan Los Angeles och Mexiko.

På varje kryssning mättes föroreningsgraden på flera olika områden på båten.

– De genomsnittliga värdena vid fartygens aktrar var betydligt högre än mätvärdena i fören, säger Kennedy.

Kennedy säger att det är ohälsosamt för både resenärer och personal att vistas i sådan miljö trots att de befinner sig utomhus på öppet hav.

Kryssningsbolaget Carnival säger i ett uttalande att deras luftkvalitet möter eller överträffar alla krav från nationella och internationella tillsynsorgan för att kunna garantera gästernas och besättningens säkerhet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN