7 platser där hösten är som vackrast

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Höstens färger syns extra mycket på dessa platser.
Höstens färger syns extra mycket på dessa platser.

Djur & natur

Hösten är här och på många platser blir luften krispigare, temperaturerna lägre och träden mer färgsprakande. Men vilka är de bästa platserna för att beundra hösten? Här är 7 tips på platser att åka till.

1. Transsylvanien – Rumänien

I Rumänien ligger Greve Draculas hemort, det historiska landskapet Transsylvanien. Området är ett högland som ligger på upp till 500 meters höjd och är omgivet av berg. Populära turistattraktioner är medeltida städer som Alba Iulia och Sibiu, för att inte tala om de dramatiska slott som finns i området. Slottet Bran är ett populärt besöksmål som marknadsförs som Draculas slott, även om karaktären Greve Dracula eller den verkliga Vlad III Dracul aldrig bodde på slottet. Transsylvanien var länge orört och än i dag finns det gott om berg, slott och slingriga vägar att besöka för att njuta av naturen, speciellt på hösten när allt i området exploderar i rött och gult.

Transsylvanien var länge orört och än i dag tar naturen en stor plats i området.

2. Plitvice – Kroatien

Kroatiens fantastiska nationalpark Plitvicesjöarna är ett populärt besöksmål året runt. De 16 insjöarna och mängderna vattenfall omges av frodig växtlighet som under hösten blir till ett konstverk av färger. Ofta ligger vattnet i sjöarna blankt nog att spegla träden, vilket gör det hela ännu vackrare.

Plitvicesjöarna är en nationalpark som lockar med sin skönhet under alla säsonger.

3. Vermont – USA

Delstaden Vermont i USA är mest känd för sin stora produktion av lönnsirap, men på andraplats kommer dess skönhet. Speciellt på hösten är det många som tar sig till området för att vandra, campa, fiska eller bara njuta av naturens alla färger. Huvudstaden är Montpelier, men många väljer att snabbt lämna städerna för att ta sig ut i naturen.

Vermont är extra populärt att besöka under hösten.

4. Djurgården – Sverige

För den som inte vill ta sig så långt finns det en hel del vackra höstplatser att besöka även i Sverige. Vad sägs om att kombinera ett storstadsbesök med en promenad ute på Djurgården? Ön och stadsdelen i Stockholm är känd för sevärdheter och turistattraktioner som museer och tivolin, men också för sin natur. Överallt på Djurgården finns det gamla ekar, och man behöver inte ta sig långt utanför staden för att känna att man lämnat den bakom sig.

Ute på Djurgården känns storstaden långt borta.

5. Island

Island är ett välkänt resemål för naturälskaren. Med sina vulkaner, varma källor, vattenfall och glaciärer har Island en natur som ingen annan. På hösten blir lavafält, skogar och ängar ännu mer slående då höstens färger tar över. Det blir dessutom färre turister och lägre priser när sommarens högsäsong är över. Men ha i åtanke att vissa attraktioner och vägar stänger för vintern redan under hösten.

Vid vattenfallen Hraunfossar bildas en vacker kontrast mellan höstlöv och vattnets klarblå färg.

6. Mount Fuji – Japan

Fuji är Japans högsta berg, och det ligger på ön Honshu sydväst om Tokyo. Berget ligger i nationalparken Hakone som är full av varma källor, sjöar och vacker natur. Det går även att bestiga Fuji, men inte på hösten. Så du får nöja dig med att se nationalparkens natur explodera i färger och Fujis snötäckta topp i bakgrunden. Det går att åka på dagsturer från Tokyo till Hakone och området runt Fuji.

Fuji är omgiven av en nationalpark med vacker natur.

7. Kungsleden – Sverige

Kungsleden är en vandringsled som går hela vägen mellan Abisko och Hemavan, men den som inte vill vandra hela leden kan välja en etapp, eller bara ta dagsturer längst leden. På hösten blir besökarna färre och luften krispigare. Gå mellan fjällbjörkarna i höstskrud eller uppe på de mer glesa fjällen. På hösten finns det även möjligheter att uppleva norrsken. Längst med leden finns flera fjällstugor, men tyvärr är det många som håller stängt under hösten. Men det finns fjällstationer som har öppet året runt, som Abisko turiststation.

Kungsleden är mindre besökt under hösten, i alla fall av människor.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bila runt i Småland – här är alla måsten

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur

Abisko

Kungsleden

Vermont

Island

Djurgården

Tokyo

MER OM RESA

Vackra sjöar – åtta favoriter att besöka

Fem hemsökta hus att hyra på halloween

Italienska städer att besöka på hösten

Fem platser i Sverige att besöka på höstlovet

11 tips på mysiga saker att göra i höst

Listan: bra och prisvärda resmål att besöka 2020

Lista: Världens 15 vackraste platser

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

SJ lanserar nytt tågluffarkort för resor i Sverige

Norrbotten fantastiska natur och landskap

Här är världens minst besökta länder

Världens bästa platser att åka luftballong på

Upptäck det bästa i ditt landskap

Bila runt i Småland – här är alla måsten

På vandring i Skottland: Whiskey, älvor och tweed

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Nu är Pekings nya enorma flygplats klar

Hon pausade skolan för att resa med sin pappa

Här är världens mest besökta flygplatser

Linda reste till USA med en främling

Här är det varmast och solsäkrast i december

Stängda ön öppnar igen – för den som kan betala

Resejättens nya satsning: Djurupplevelser