Nu blir det dyrare att resa utomlands

Kronan är svagare än någonsin och utlandsresan blir dyrare

Uppdaterad 2019-08-20 | Publicerad 2019-02-17

USA har blivit dyrare, men Albanien och Thailand är fortfarande billigare länder för svenskar att semestra i.

Den svenska kronan är svagare än på många år och svenskarna får allt mindre i plånboken.
Det gör att utlandsresorna blir betydligt dyrare – men det finns destinationer som fortfarande ger mycket för pengarna.

Det kan svida rejält i plånboken vid utlandsresan i år. Kronan är svagare än på många år, det var faktiskt den sämsta januarimånaden på 26 år när det gäller kronans värde. Vår valuta har tappat nästan 20 procent mot dollarn och över fem procent mot euron det senaste året. Det betyder att det blir mycket dyrare att bo, äta och leva utomlands.

– Sedan årsskiftet har kronans värde sjunkit ganska mycket. Vi har sett en trend med minskat värde under många år. Bland annat beror det på att Riksbanken började sänka räntan under noll runt 2013 och 2014. Men i synnerhet handlar det om att vi fick ett krisavtal i löneförhandlingarna 2010 efter en dramatisk lågkonjunktur ett par år tidigare. Man ville försäkra sig om att industrin klarade av konkurrenskraften. Sedan dess har det funnits en obalans mellan inflationsmålet på två procent och lönebildningen, säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn.

Katarina Daniels är pr- och kommunikationsansvarig på Ticket. Michael Grahn är chefsekonom på Danske Bank.

Han menar att vi alla borde känna en oro över det här för så länge obalansen består finns det en risk att kronan blir svagare och äter upp löneökningarna. Det urholkar köpkraften. På hemmaplan blir importerade varor dyrare. Och en svagare krona leder till att det blir dyrare att åka utomlands.

– Kronan är mycket svag jämfört med tidigare år, och de flesta större turistländerna har blivit betydligt dyrare. Framför allt är det kännbart i euroländer. Dels för att kronan inte är värd lika mycket, och dels för att den höga efterfrågan på resor under de senaste åren har pressat upp priserna, och ibland också prisläget på resmålet, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Billigare länder

Miami, Los Angeles och New York är populära resmål för svenskar. I dagsläget får man räkna med en extra tilltagen reskassa om man ska semestra i USA. Samma sak med Euroländerna.

– Jag märker själv att det är mycket dyrare att åka till USA när dollarn kostar runt 9,50. Jag tror att vissa billigare resmål blir mer attraktiva. Och jag kan inte utesluta att vi kommer att se en påverkan på våra utlandsresor framöver, vi kommer kanske inte att resa lika mycket som tidigare, säger Michael Grahn.

Men det finns länder som fortfarande är relativt billiga för oss nordbor, bland annat Turkiet och Egypten.

– Det är turistländer på väg tillbaka efter ett par års rejäl nedgång till följd av oroligheter i regionen. Turkiet är extremt efterfrågat nu och det beror till stor del på att den turkiska liran är en av de få valutor som svenska kronan fortfarande står sig bra emot, säger Katarina Daniels.

Mycket för pengarna

Albanien är ett annat spännande land där man får mycket för pengarna som svensk. Katarina Daniels nämner även Thailand även om bahten har ökat rejält mot kronan.

– Det har blivit dyrare, men prisläget i Thailand är så pass lågt att det fortfarande är ett mycket billigt land för svenskar att vistas i, säger Katarina Daniels.

Här har det blivit dyrare

  • USA
  • Länder med euro som valuta

Här är det fortfarande relativt billigt

  • Thailand
  • Albanien
  • Turkiet
  • Egypten