Titanic lägger till i Göteborg

Upplev Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar

Uppdaterad 2018-10-22 | Publicerad 2018-09-19

Nu kommer Titanic till Göteborg. Eller i alla fall utställningen ”Titanic the exhibition” om det olycksaliga fartyget som som krockade med ett isberg och sjönk på sin jungfrufärd över Atlanten.

Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten. 106 år efter katastrofen, då 1 495 personer omkom, kan du uppleva Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar. ”Titanic the exhibition” har premiär i Galleri Fredstan, Göteborg den 21 september.

Historien om Titanic har fascinerat oss ända sedan dagen fartyget sjönk. Myterna är många, vissa stämmer medan andra skapades av rykten i en tid av ovisshet efter skeppets förlisning. På utställningen kan man ta del av passagerarnas livsöden och berättelser.

Många svenskar ombord

Cirka 200 originalföremål visas på utställningen och här finns flera reproduktioner i naturlig storlek av Titanics interiörer. Utställningen vill ge en totalupplevelse av hur det var att åka med på det osänkbara fartygets första och sista resa.

Ombord på Titanic fanns många svenskar och svenska var det andra största språket ombord. Flera av de svenska ödena från tragedin har sparats tack vare svenska Titanic-historiken Claes-Göran Wetterholm som är är etnolog, fartygshistoriker och materialansvarig för utställningen om Titanic. Han har varit med, på fartyg, när expeditioner med vetenskapsmän dykt i djupgående farkoster till vraket cirka 4 000 meter under havsytan. Han var också med som expert i planeringen av filmen om katastrofen som blev en succé på 1990-talet.

Stort intresse

Claes-Göran Wetterholm anser att intresset för historien om Titanic blev så stort eftersom Titanic blev kommersialiserad väldigt snabbt.

– Det trycktes vykort och bilder. Sånger skrevs, böcker skrevs. Från dag ett fanns det grejer. Men det handlar nog också om att det är en begriplig berättelse. Man kan identifiera sig med människorna som fanns ombord, och med dem som byggde henne, säger Claes-Göran Wetterholm.

Claes-Göran Wetterholm är är etnolog, fartygshistoriker och materialansvarig för utställningen om Titanic.

Etnologen skulle vilja följa med i en av de ubåtar som planeras göra "turistresor" till vraket på havsbotten. Claes-Göran Wetterholm skulle ha åkt vid två tillfällen, men resorna blev inställda eftersom farkosterna inte ansågs tillräckligt säkra.

– Nu tror jag att listan för resor nästa år är fulltecknad. Det skulle gått resor i somras, men de blev inställda för att man inte testat materialet. Det är ett nytt kompositmaterial som används. Man vill vara säker – för om man dyker vid Titanic och något händer där nere, då är man mer förlorad än om man är på månen.

Mellan den 21 september 2018 – 31 mars 2019 kan utställningen besökas på Galleri Fredstan i Göteborg.

Fakta om Titanic:

  • Titanic beställdes den 31 juli 1908.
  • Byggdes på varvet Harland and Wolff, Belfast, Irland.
  • Sjösattes 31 maj 1911.
  • Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten.
  • Längd 269,1 m. Bredd 28,0 m. Djupgående 10,5 m. Vikt 52 310 bruttoton. Höjd från skorsten till köl 54 m.
  • Propellrar, de små 7 meter i diameter, den stora 9 m.

Följ ämnen i artikeln