Därför nobbar vi Sverige i jul

Publicerad:
Uppdaterad:

Jul

Så många svenskar kan tänka sig att lämna landet under julen Här är främsta anledningen

Svenskarna är mer öppna att resa bort över julen och skippa julskinkan i Sverige. Men den främsta anledningen är inte för att slippa träffa släkten...
Foto: AMANDA LINDGREN, AP
Svenskarna är mer öppna att resa bort över julen och skippa julskinkan i Sverige. Men den främsta anledningen är inte för att slippa träffa släkten...

Många nobbar Sverige och reser utomlands i jul.

Och den största anledningen är stress, visar en färsk undersökning.

– Fler flyr julstressen och väljer sol och bad och kvalitetstid med familjen framför skinka, julgran och Kalle Anka, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket.

Drömmer du om sol och stränder i stället för sill, snaps och snö i jul? Då är du inte ensam. 60 procent av svenskarna kan tänka sig att åka utomlands i jul, visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Ticket. Siffrorna visar också att intresset för julresorna har ökat rejält, 40 procent jämfört med 2016 och 16 procent det senaste året.

”Allt vanligare”

– Det finns flera anledningar till att julresandet ökat. Dels har resandet ökat generellt de senaste tio åren dels är det fler som väljer att strunta i gamla traditioner och det har blivit mer accepterat att resa i stället för att göra som man alltid gjort tidigare. Och det är inte så att alla helt överger släkten på jul. Generationsresor har blivit allt vanligare generellt och det innebär en möjlighet på jul att ta med hela familjen och mor- och farföräldrar på resan, en möjlighet som fler utnyttjar bland annat på kryssningar, sägner Karin Starkman Ahlstedt på resebolaget.

Klassiker är favoriterna

Den främsta anledningen till att många väljer att resa bort är varken att inte behöva köpa julklappar eller slippa släkten. 28 procent åker utomlands för att undvika julstressen.

– Allt fler flyr julstressen och väljer sol och bad och kvalitetstid med familjen framför skinka, julgran och Kalle Anka här hemma. Allra mest populärt är att åka till Kanarieöarna och Thailand, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Hon berättar också att även storstadsresor är populära val bland svenska folket, bland annat Australien.

– Det har blivit mer accepterat att resa utomlands över julen i dag än tidigare samtidigt som skolorna blivit tuffare med ledighet utanför loven. Därför väljer allt fler svenskar att resa i väg i juletider för att få en lugnare och varmare julhelg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN