Här är Stockholms 14 bästa julmarknader

Av: 

Jenny Alexandersson

Julen 2020

Finns det något bättre än doften av glögg, hembakat och brända mandlar i adventstid? Att strosa runt på en julmarknad och provsmaka julmat och göra spännande julklappsfynd är ett härligt sätt att starta julfirandet.
I Stockholmsområdet finns det många små och stora julmarknader att upptäcka. Här är datumen till julmarknaderna i Stockholm.

Finns det något bättre än doften av glögg, hembakat och brända mandlar i adventstid? Att strosa runt på en julmarknad och provsmaka julmat och göra spännande julklappsfynd är ett härligt sätt att starta julfirandet.
I Stockholmsområdet finns det många små och stora julmarknader att upptäcka.

 1. Skansens julmarknad, Stockholm
  Öppettider: Alla helger mellan 30 november och 22 december, 10.00–16.00.
  Julmys: På Skansen har man anordnat julmarknad sedan 1903 och det är lätt att förstå att Skansen med sina gamla byggnader, vackra miljöer och utsikt över Stockholm är en riktig klassiker.
  Att göra: Köp hantverk och julgodis, dansa runt granen, göra julprydnader, lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka och prova på ljusstöpning. Dessutom firas Lucia 13, 14 och 15 december.
 2. Stortorgets julmarknad, Gamla Stan, Stockholm
  Öppettider: Varje dag mellan 11.00–18.00 från 23 november till 23 december.
  Julmys: I Sverige hör julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till de äldsta. Där styrde Gustav Vasa upp verksamheten redan 1523. Sedan dess har den ibland fått flytta och en gång förbjudits. Det var 1907 då man tyckte att det var för mycket bråk runt marknaden. Men sedan 1915 är julmarknaden på Stortorget tillbaka. Så även i år. Här hittar du bland annat viltprodukter, keramik, smide, julprydnader, marsipan, honung, ostar och kryddor. Dessutom finns glögg med pepparkakor, varm choklad, sockervadd, våfflor och godis. Stortorgets julmarknad har omnämnts som en av Europas bästa av journalisten Paul Wade på brittiska The Telegraph.
 3. Julmarknad på Steningen slott, Märsta
  Öppettider: Varje dag från 16 november till 23 december.
  Julmys: Marknaden på Steninge Slott är en traditionell julmarknad med hantverkare, butiker, restauranger med julbord och fika. Den ligger på Stenladans övervåning som är 1500 kvm stor.
 4. Jul på Drottningholm
  Öppettider: Andra helgen i advent: 7–8 december.
  Julmys: Strosa runt bland skickliga hantverkare, smeder, ljusstöpare, utställare och väldoftande matbodar i kunglig miljö. I presentbutiken Slottsboden som ligger i den vita byggnaden vit vattnet kan man hitta julklappar med kunglig anknytning.
  Att göra: När du har tröttnat på julmarknaden kan du ta en guidad tur inne på Drottningholms slott eller upptäck de vackra paradvåningarna på egen hand. Ta en promenad i slottsparken, har du tur kan du stöta på en kunglighet. Det arrangeras även en bildjakt för barn.
 5. Hovstallets julmarknad
  Öppettider: 28 november–1 december.
  Julmys: På kunglig mark, ett stenkast från Strandvägen i Stockholm, ligger Hovstallet. Här hålls traditionell julmarknad varje år med ett 70-tal hantverkare, hemslöjd och en matbod. På kaféet kan man köpa smörgåsar och enklare maträtter. I butiken finns ett sortiment av souvenirer och presenter med kungligt tema. Även en hel del produkter som har koppling till Hovstallets verksamhet.
  Att göra: Ta en titt i de vackra stallarna eller gå en guidad visning bland kungens vagnar och bilar. Man kan också besöka kungens hästar i stallet.
 6. Utö julmarknad, Stockholms södra skärgård
  Öppettider: 7–8 och 14-15 december, 10.30-16.30.
  Julmys: På vackra Utö håller man traditionell julmarknad i Gruvbyn i de små bodarna i hamnen. Här hittar du hantverk, julklappar och god mat.
  Att göra: På jultorget vid Värdshuset finns förutom duktiga hantverkare även Utö-barnens populära lotteri. Ät julbord på populära Utö Värdshus.
 7. Konstfacks julmarknad, Stockholm
  Öppettider: 30 november–1 december 10.00-17.00
  Julmys: Varje år håller studenterna på Konstfack en julmarknad på LM Ericssons väg 14 vid Telefonplan. De säljer allt från skulpturer, måleri, keramik, glas, smycken, textilier, kläder, dekorationer, och annat fint och roligt.
  Att göra: Ta en fika på caféet eller var med på en workshop där barn och vuxna kan göra egen konst.
 8. Beckmans julmarknad
  Öppettider: 7–8 december, 11.00–17.00.
  Julmys: Studenter inom form, mode och visuell kommunikation säljer sina hantverk, i år på Rosendals Trädgård med fri entré.
  Att göra: När du har tröttnat på att botanisera bland härliga konstverk kan du ta en fika i Beckmans café. Där serveras bland annat jultallrik, smörgåsar och glögg.
 9. Zetas julmarknad
  Öppettider: 23–24 november.
  Julmys: Butiken och Årstidstorget fylls av kransar, amaryllis, hyacinter, julrosor och iskonvaljer. Här hittar du även krukor, julprydnader och andra dekorationer. Fynda sötsaker, bröd, inredning och skinn, stickat och sytt, smycken och mycket mer. Zeta ligger på Blombacken 2 i Kungens Kurva.
  Att göra: Trädgårdskaféet serverar lättare maträtter.
 10. Julmarknad på Färgfabriken
  Öppettider: 7–8 december.
  Julmys: Designmarknad Sthlm och Färgfabriken arrangerar en marknad på Lövholmsbrinken 1, med över hundra formgivare och hantverkare. Här hittar du allt från smycken, keramik, kläder, prints, böcker, heminredning och accessoarer.
  Att göra: Ta en fika eller matbit på Färgfabriken Café.
 11. Långholmens julmarknad
  Öppettider: 30 november–1 december, 10.00-16.00.
  Julmys: För tredje året i rad arrangeras det julmarknad på Gamla fängelset på Långholmen både utomhus och inomhus på Långholmsmuren 20. Här hittar du hantverk, inredningsdetaljer, husgeråd, juldekorationer, julklappar, blomsterarrangemang, smycken, kläder, accessoarer och godsaker.
  Att göra: Ta en guidad visning i Långholmens historiska miljö eller besök Långholmens fängelsemuseum. Man kan också åka häst och vagn på Långholmen. De flesta aktiviteter är gratis och det är fri entré.
 12. Julmarknad på Tyresö handelsträdgård
  Öppettider: 7–8 december och 14–15 december, 10.00–16.00.
  Julmys: I de fina växthusen finns marknadstorg med utställare som bland annat säljer blommor, kransar, hantverk, mat, julpynt, smycken, kläder, godsaker, inredning och mycket annat. Marknaden ligger på Slottsvägen vid Tyresö slott.
  Att göra: Aktiviteter för barnen utlovas.
 13. Lions Julmarknad i Vaxholm
  Öppettider: 7 december 11.00–16.00 till 8 december 10.00–15.00.
  Julmys: Traditionell julmarknad med musik, matstationer, aktiviteter, hantverk, lotterier, fiskedamm och mycket mer. Hamngatan, Rådhusgatan och Rådhustorget förvandlas till promenadstråk med härliga salustånd och matstationer.
  Att göra: Alla barn får träffa tomten som gärna tar emot önskelistor.
 14. Julmarknad på Åkersberga Växtförsäljning
  Öppettider: 14-15 december, 10.00-16.00.
  Julmys: Julmarknaden har varit ett stående inslag sedan 2006. Här hittar du allt från smide och fårskinn till smycken och betonghantverk. Men även ett stort utbud av mathantverk, tillverkning av polkagrisar och praliner.
  Att göra: Under helgen bjuds det på musik och underhållning och flera aktiviteter för barnen, bland annat ansiktsmålning. Du kan även njuta av ett härligt Luciatåg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Stortorgets julmarknad i Gamla Stan i Stockholm lockar både stockholmare och turister.
Stortorgets julmarknad i Gamla Stan i Stockholm lockar både stockholmare och turister.

Fler julmarknader i Stockholmsområdet

 • Schysst jul – marknad i ABF-huset med fokus på rättvisemärkta och ekologiska produkter. ABF-huset ligger på Sveavägen 41. Öppet: 30 november–1 december.
 • Gamla Enskede julmarknad: 7–8 december, 11.00–16.00. Butiker samt ett 80-tal säljare och hantverkare.
 • Öråkers julmarknad– På Öråkers gård utanför Kungsängen hittar du en lantlig julmarknad. Öppet: 7–8 december samt 14–15 december.
 • Julmarknad på Siggesta gård – Traditionell julmarknad på Värmdö den 7–8 december.
 • Norrtäljes julmarknad – 8 december. Stadens citykärna förvandlas till marknad och klockan fyra kröns Roslagens Lucia på Stora Torget.
 • Julmarknad Täby Park – Går under namnet Eko-Reko-Retro jul. 30 november, 10.00–15.00. Närproducerade, juldoftande godsaker, traktens hantverk samsas med julens grönska.
 • Jul på Torekällberget – julmarknad i Södertälje: 1 och 8 december, 11.00–16.00. Upplev julen som den firades på 1800-talet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Resa | Stockholm

Jul

Skansen

Färgfabriken

Stockholm

Konstfack

MER OM RESA

Här är Sveriges bästa julmarknader

Julmarknader för alla smaker runt om i Europa

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

5 makalösa hotell som maxar julmyset

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Biljetter snart slut när många letar julresa

10 magiskt vackra julgranar världen över

Lista: Svenskarnas bästa nyårsstäder

Supersug efter julresor i år

Här får du mest sol för pengarna i jul

SJ släpper 6000 extrabiljetter i jul

3 superfestliga städer för nyårsfirandet

Därför firar vi Lucia

Så gör du en pompomgirlang

Så är snöläget i alperna i jul

Därför firar vi nyår

Så undviker du trafikkaoset i jul

Här är årets kortaste dag – sedan går vi mot ljusare tider

Fynda billiga sista minuten-resor till nyår

Hit vill vi resa i jul – Florida, Dubai och Spanien

Här kan du fira nyårsafton i Stockholm

Här är vinterns mest populära all inclusive-hotell

Nya regler för ESTA kan skapa kaos i julruschen