Ny led för valskådning i Skottland

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Uppdaterad:
Den som vill se delfiner kan med fördel ta sig till Skottland under sommaren.
Foto: Wild & Free / iStockphoto
Den som vill se delfiner kan med fördel ta sig till Skottland under sommaren.

Storbritanniens första led för valskådning har lanserats i Skottland. På leden finns 33 platser, där oddsen att få se valar, delfiner eller tumlare är goda.

Skottlands västkust finns det goda chanser att se valar, delfiner och tumlare. Exempelvis kan du se knölvalar utanför Isle of Lewis eller delfiner vid Isle of Arran.

– Skottlands västkust är en av Europas bästa platser att se valar, delfiner och tumlare på från land – och du kan se flasknosdelfiner och vanliga delfiner, vanliga tumlare, vikvalar och späckhuggare, säger Karl Stevens vid Hebridean Whale and Dolphin Trust, i ett pressmeddelande.

Nu har det lanserats en ny valled, för att göra det enklare att se djuren från land, skriver Afar. Leden, vid namn Hebridean whale trail, är den första av sitt slag i Storbritannien och lanserades 28 juni.

Foto: Hebridean Whale and Dolphin Trust/VisitScotland
Det finns många vilda djur att se utanför Skottlands kust.

33 platser att se valarna på

Bakom den nya leden står gruppen Hebridean Whale and Dolphin Trust, som har arbetat i 20 år med bevarandet av havens däggdjur. Leden tog två år att utveckla och innehåller 33 platser runt den skotska västkusten. Det finns ingen garanti att faktiskt få se några av de vilda djuren, men oddsen är högre på dessa platser, speciellt mellan maj och september. På leden finns det även chanser att se sälar och brugder.

– I slutändan vill vi att människor ska uppleva spänningen i att titta på en fena som bryter ytan på avstånd och utmaningen i att identifiera vilken typ av val som de har sett, dela den erfarenheten med andra och lära sig om de hot de här djuren står inför i vår hav, säger Alison Lomax, chef för Hebridean Whale and Dolphin Trust, i ett pressmeddelande.

Foto: Rebecca-Belleni-Photography / iStockphoto
Bland annat den märkliga brugden går att se utanför Skottland.

Hjälpmedel för den som vill se djuren

Till projektet med leden hör även en hemsida och en app. På hemsidan ska du först välja ett område du är intresserad av, sedan är det bara att klicka i någon eller några av platserna som finns i området för att få upp vägbeskrivning, praktisk information samt information om vilka djur som går att se just där. Det finns även en app som berättar om när och var valar, delfiner eller tumlare har setts.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA