Rekordlåga priser på flygresor i sommar – hit åker du billigast

Publicerad:
Uppdaterad:
Flygpriserna till New York, Paris och Berlin fortsätter att sjunka i sommar.
Foto: THINKSTOCK
Flygpriserna till New York, Paris och Berlin fortsätter att sjunka i sommar.

Resor

Det är rekordbilligt att flyga i sommar.

Priset på flygbiljetter sjunker och är i genomsnitt nio procent lägre än förra året.

Störst är prisraset på flygresor till USA och till många europeiska storstäder.

Så skynda att sommarfynda.

Flygpriserna har, som en följd av hårdare konkurrens mellan flygbolagen och ett större utbud av flyglinjer, sjunkit flera år i rad. I sommar fortsätter prisraset visar färsk statistik från Ticket Privatresor. Störst är nedgången till resmål i USA, men även till europeiska storstäder som Paris, Prag och Milano är resorna billigare i år.

– Det går att tjäna tusenlappar när flygpriserna sjunker. Snittpriserna är anmärkningsvärt låga. Titta på Berlin, där snittpriset är knappt 1 500 kronor i sommar, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Tusenlappen billigare

Mest faller priserna på resor till USA. I genomsnitt 15 procent billigare i år. En resa till amerikanskt resmål är i sommar nästan en tusenlapp billigare än förra sommaren. Har sjunkit från 6 384 kronor till 5 437 kronor.

Europeiska storstäder har också blivit billigare. Genomsnittspriset för att resa till en europeisk storstad är drygt 2 400 kronor, vilket är en sänkning med sju procent. Samtidigt ökar bokningarna med 19 procent.

– När flygpriserna till europeiska storstäder faller blir det ett stort sug efter långweekends. Trenden är att fler tar sig råd att åka på mer än en resa om året, säger Karin Starkman Ahlstedt

Billiga Berlin

Priset på storstadsresor i Europa sjunker mest på resor till Paris och Prag där snittpriset i sommar är under 2 000 kronor. Även till Milano och Nice faller priserna. Men Berlin toppar den billiga listan. Hit kostar det i genomsnit 1 466 kronor att flyga i sommar.

Grundtipset för att hitta en billig flygbiljett är som vanligt att vara ute i god tid eftersom priset på en reguljär flygbiljett ofta stiger ju närmare avgång man kommer. Håll också utkik efter kampanjer.

– Det är till exempel otroligt billiga kampanjpriser till USA just nu. Det går att hitta resor för drygt 3 000* kronor med avresa i höst och vinter, säger Karin Starkman Ahlstedt.

* bokas t o m 16 maj.

Publicerad:

MER OM RESA