Rusning efter pass – svårt att få tid

Publicerad:
Uppdaterad:
Väntetiderna för att ansöka om nytt pass är långa.
Foto: Christine Olsson/TT
Väntetiderna för att ansöka om nytt pass är långa.

Pass

Det råder passkaos runtom i landet.
På vissa håll kan du behöva vänta till juli för en ledig tid att söka pass.
Andra orter har inga lediga tider alls att erbjuda, rapporterar Ekot Sveriges radio.

Med ett par månader kvar till sommarsemestern är det just nu högsäsong för passansökningar. Och det är svårt, på vissa håll närmast omöjligt, att hitta några lediga tider för att ansöka om nytt pass.

I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala kan du behöva vänta till juli för en ledig tid, enligt Ekot Sveriges radio.

”Stor osäkerhet”

På platser som Enköping, Motala, Karlskrona och Växjö fanns inte en enda ledig tid under de närmsta mellan sex och åtta veckorna som ansökningstiden ligger öppen.

Något som skapar osäkerhet bland ressugna.

– Stor osäkerhet i vissa fall, kommer jag att få tag i mitt pass innan jag ska åka eller inte?, säger Jan Schütt på polisens regionkansli i Västra Götaland och Halland till Ekot.

Bland förklaringarna lyfter han fram ett nytt bokningssystem, extra många ansökningar och svårigheter med att beräkna hur stor bemanning som krävs.

Nya tider dagligen

Om du inte hittar en ledig tid behöver det dock inte vara kört. Ekot har varit i kontakt med polisregioner som säger att nya tider släpps varje dag, och att det kan komma in avbokningar.

Vissa stationer jobbar också med drop-in-tider. Men där är trycket stort.

– Det är en påträngande belastning. Folk ligger på och vill ha sina pass och då kan de stå och köa flera timmar, säger Jan Schütt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA