Surfresa: Surfa dig stressfri på semestern

Av: 

Jenny Alexandersson

Surfing

Paddla dig fram till vågen, hoppa upp till stående på brädan och känn saltvattnet fukta ditt ansikte när du rider på vågen in mot land.
Att surfa kan ge dig en härlig frihetskänslan och är ett skönt sätt att stressa ner. Kombinera surfing och resa för den ultimata upplevelsen!

Surfing har människan ägnat sig åt sedan urminnes tider. De första hawaiianerna som tros ha kommit seglande till Hawaii från Marquesasöarna surfade ofta. Oavsett status och kön njöt man av havsvågorna från en bräda, det blev en viktig del av hawaiianernas kultur.

Enligt National Geografic byggde invånarna surftempel och tillbad surfgudomar. De anordnade surftävlingar där publiken fick slå vad om resultatet. En period med bra vågor kunde tömma ett samhälle i flera dagar.

Olika varianter

Surfa kan man göra på olika sätt. Det finns vindsurfing som förenklat är en blandning av att surfa och segla, man står på en bräda med ett segel. När man kitesurfar står man på en bräda och håller i en drake som fångar upp vinden. Paddelsurfing innebär att man använder en longboard-liknande bräda som är lite bredare och har en bättre flytförmåga. Man står på brädan och tar sig framåt med en paddel. Bodyboarding är ett annat sätt att surfa då man oftast ligger ner på brädan hela tiden.

Peter Sahlberg som driver Surfakademin berättar att över 10 000 svenskar lärt sig surfa hos dem. Att kombinera surfing med en resa garanterar en aktiv semester.

Det man först får lära sig på en surfkurs eller resa är grunderna för att klara sig i vattnet och på vågorna. Man lär sig hur brädan fungerar på vågorna, säkerhet och teknik. Efter en vecka ska man ha en känsla för hur det är att vara surfare. Hos de flesta surfreseföretag finns kurser för alla åldrar, både barn och vuxna.

– Vi har alla åldrar hos oss, från sex till 75. De är aningen fler tjejer än killar, säger Peter Sahlberg.

Bra gemenskap

Anna Lundkvist åkte på en surfresa till Biarritz och var mycket nöjd med upplägget av kursen. Delatagarna surfade på förmiddagen eller eftermiddagen och hade sedan tid för egna aktiviteter.

– Det är kul att åka i grupp så där. Jag hade inte gjort det tidigare, det var jätteroligt att lära känna nya människor och det blev så bra stämning, säger Anna.

Peter Sahlberg menar att alla kan lära sig surfa. Grunderna går rätt snabbt att lära sig, sedan gäller det att öva och öva – och njuta av vågorna.

– Det tar en dag att lära sig, men en livstid att bemästra, säger Peter.

Rätt nivå

En typisk surfresa en vecka utomlands innebär att man tilldelas en grupp och en instruktör som passar den nivå man är på oavsett om man är helt ny på brädan eller ligger på en mer avancerad nivå. Tidvatten, vind och andra parametrar styr när och var surflektionen hålls. Ofta äter deltagarna tillsammans och har gemensamma aktiviteter på kvällen om man vill.

Det kan vara svårt att veta vilken typ av bräda man ska välja, speciellt om man är nybörjare. Det finns flera varianter – longboard, funboard och shortboard är några av dem. De flesta som ska lära sig surfa väljer en longboard. Det är en lång bräda där ytan tillåter att man kan göra fel utan att man ramlar av direkt.

Här hittar du alla reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

Här är bästa barnkryssningen på Östersjön

ÄMNEN I ARTIKELN

Surfing

Semester

MER OM RESA

Testa surfing i härliga Biarritz i Frankrike

Superpopulärt med träningsresor

Guide till 12 svenska skidbackar