Ansiktsigenkänning på Chengdus flygplats

Ansiktsscanning på digitala informationstavlor

Publicerad:
Uppdaterad:
Är boardingkortet ett minne blott snart?
Foto: Colourbox
Är boardingkortet ett minne blott snart?

Chengdu

I helgen blev en film från Chengdus flygplats viral. Filmen visade hur teknikanalytikern Matthew Brennan, gick fram till en digital tavla med ansiktsigenkänning, några sekunder senare dök all information om hans kommande flyg upp på skärmen.

Att kunna checka in på flyget med hjälp av ansiktsigenkänning kan vara nästa steg på flygplatser runt om i världen. I söndags blev en film på Twitter av Matthew Brennan viral. I filmen ser man hur Brennan går fram till en digital informationstavla som filmar honom och hans ansikte. När ansiktsigenkänningen är klar, dyker all information om hans flyg upp på skärmen, bland annat vilken väg som är snabbast till gaten.

Brennan skrev själv på Twitter att det är fantastiskt men alla håller inte med. Hans inlägg har fått över 2 000 kommentarer, flertalet är kritiska.

”Oklart om det är fantastisk, skräckinjagande eller båda” står det i en kommentar.

En annan användare skriver, ”Alltså saker du redan kan göra genom att titta på skärmar och skyltar”.

Ansiktsigenkänningen är en teknik som blir allt vanligare och förra året testade flygbolaget Lufthansa ombordstigning med hjälp av ansiktsigenkänning på Los Angeles internationella flygplats. När man skulle kliva på planet jämfördes bilden på ens ansikte med den som USA:s tull- och gränsbevakning hade. När bilderna matchar så registrerades resenären och man kunde kliva utan att behöva använda sitt pass eller boardingkort, hela processen tog bara ett par sekunder, det skrev webbsidan Digital trends förra året.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA