Skånska slott du inte vill missa

Uppdaterad 2020-04-25 | Publicerad 2020-04-22

Vittskövle slott i Kristianstad kommun. Är inte öppet för allmänheten.

Vill du spendera sommaren i anrika salar och strosa runt i vackra trädgårdar?

Ta då en tur till Skåne där slotten ligger tätt.

Vi listar skånska slott som är värda ett besök.

I Skåne finns uppemot 170 herrgårdar och slott. Inte alla är öppna för allmänheten men många är det. Enligt Skånes turistorganisation är slotten en perfekt sevärdhet i sommar.

– Förutom vackra miljöer och historiens vingslag så erbjuder slotten en mängd olika aktiviteter. Det kan vara en yoga-weekend, vinkurs eller olika dryckesprovningar, säger Sara Brynskog kommunikationsansvarig på Turism in Skåne.

Sara Brynskog kommunikationsansvarig på Turism in Skåne.

Varför ska man göra en utflykt till ett slott i sommar?

– Naturligtvis för att det är väldigt vackra och pampiga byggnader, som också ligger oerhört naturskönt. Men de är också en viktig del i vårt kulturarv. Är man historiskt intresserad så ger det så klart en extra dimension till besöket. Dessutom erbjuder många av slotten fantastiska matupplevelser, exklusivt boende, guidade turer och andra aktiviteter, säger Sara Brynskog.

Vilka slott tycker du är värda ett besök?

– Skarhults slott med sina intressanta utställningar är väl värt ett besök. Den senaste utställningen handlar om Ester Blenda, stjärnreporter, äventyrare och barnboksförfattare som levde långt före sin tid.

– Den som vill leva slottsliv för en helg kan boka in sig på till exempel Häckeberga, Kronovall, Bäckaskog eller Örenäs slott. Då kan man verkligen njuta av både miljön och de kulinariska upplevelserna, säger Sara Brynskog.

Finns det något speciellt man inte får missa?

– Rent generellt så tycker jag att man ska utforska omgivningarna också. Att ge sig ut på vandring är trevligt att kombinera med en njutningsfull helg.

Här är några skånska slott värda ett besök:

Skarhult slott

På detta sagolika slott står kvinnor i fokus. Mellan lund och Eslöv finner du detta renässans slott från 1300-talet. Här kan man ta del av guidade visningar, gå på parkpromenader eller fika på slottets kafé. Genom utställningen Den dolda kvinnomakten får man dessutom chans att leva sig in hur livet var slottsfruar som levt och verkat på Skarhult slott genom åren.

Missa inte i sommar: 13 juni - 27 september kan man se en utställning om stjärnreportern Ester Blenda Nordström.

På Skarhult slott står dåtidens kvinnor i fokus.

Kronovalls slott

Detta slott är beläget strax utanför Tomelilla i Skåne och har en historia som daterar tillbaka till 1500-talet. På Sveriges enda vinslott kan du ta chansen att släcka törsten med någon av de tiotusentals flaskor av svenskt mousserande vin som lagras i slottets källare. Dessutom kan man äta en gourmet middag i slottets restaurang eller övernatta på hotellet.

Under sommarmånaderna anordnas en årlig vinfestival samt flera konserter med kända artister från både Sverige och utomlands.

I sommar: 16 juli är det sommarkonsert med Ulf Lundell.

Malmöhus slott

I centrala Malmö omgiven av vallgravar ligger denna historiska borg som funnits sedan 1400-talets mitt. Här har lokalerna använts som både fängelse och flyktingförläggning, nu är det ett museum för konst och natur. Upptäck akvariefiskar eller en utställning om flyktningar från andra världskriget - på Malmöhus finns något för alla.

Missa inte i sommar: Från den 18 juni öppnar eventet sommarscen på borggården där en rad olika artister kommer att uppträda under hela sommaren.

På Malmöhus slott kan man ta del av både konst och naturhistoria.

Bäckaskogs slott

Operakonserter, spökvandringar och teaterföreställningar - detta slott erbjuder en hel del. I Kiaby i Kristianstad kommun står denna pampiga byggnad. Slottet har en historia, som sträcker sig från 1200-talet då det från början var ett kloster. Hit kan du åka och strosa runt i slottsparkens örtagård eller ta en fika i kaféet. Här finns även restaurang och hotell.

Missa inte i sommar: Den 4–7 juli kan du bland annat se Skånska operans uppsättning av Trollflöjten.

Glimmingehus

På österlen ligger vad sägs vara den bästa bevarade medeltida borgen i Norden. Hit kan man åka för en upplevelse för hela familjen. Här får man chans att uppleva en levande medeltid genom att gå på guidade turer eller delta i tidstypiska sysslor. Här kan man också ta sig en historisk fika i slottets kafé.

Missa inte i sommar: Under sommarkvällar kan man åka hit för kusliga spökvandringar.

På Glimmingehus finns aktiviteter för hela familjen.

Svaneholms slott

Detta slott präglas av en blandning mellan renässans och italiensk barock arkitektur och ligger belägen utanför Skurup i södra Skåne. Här kan man besöka museet, gå en vacker promenad kring svaneholmssjön eller hyra en båt för att fiska. Missa inte restaurangens slottsbrunch som tillagas efter säsongens råvaror.

Missa inte i sommar: I slottsparken ordnas sommarkonserter och andra aktiviteter.

Vanås slott

Här har vi ett slott för alla konstälskare där ute. Några mil utanför Kristianstad ligger detta slott med en historia från 1400-talet. Här möts konst, natur och historia och är en upplevelse för hela familjen. I anslutning till slottet finns en skulpturpark där konstnärer från olika delar av världen ställer ut. Luncha i soppcaféet eller ta en kaffe och strosa runt i trädgården.

Missa inte i sommar: Den 14 juni är det supersöndag med aktiviteter för hela familjen.

I Wanås kulturpark kan man se både slott och konst.

Bosjökloster

Belägen vid Ringsjön i Höörs kommun hittar hittar vi ett av Skånes äldsta slott med en 900-årig historia. Först byggt som ett nunnekloster är slottet nu öppet för allmänheten. Utställningar, roddbåtar och butik med antikviteter - här kan hela familjen glädjas av rogivande natur med djur och lekplatser. Här finns även kafé och restaurang som serverar lokalproducerad mat.

Missa inte i sommar: Den 3 augusti anordnas Verdensballetten på slottet.

Mer information om skånska slott hittar du här.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Håll dig uppdaterad på hur läget förändras på Folkhälsomyndighetens hemsida.