Flyga som gravid? Det här måste du veta

Gravid och sugen på semester? Tänk på detta när du reser!

Resa som gravid? Inga problem – om du har koll på reglerna.
Resa som gravid? Inga problem – om du har koll på reglerna.

Ska du ut och flyga och har en extra passagerare i magen?

Här listar vi flygbolagens regler och expertens bästa tips för den gravida resenären.

Resa som gravid? Det är oftast inga problem – men dubbelkolla alltid med flygbolaget.
Resa som gravid? Det är oftast inga problem – men dubbelkolla alltid med flygbolaget.

Många gravida känner oro inför flera göromål som i vanliga fall genomförs utan problem.

När det kommer till att flyga är det största dilemmat resor sent in i graviditeten – rent hälsomässigt har nämligen inte flyget någon påverkan på varken mamman eller barnet.

– Om mamman är frisk och gravid så finns inga hälsorisker. Det skulle vara att flyga långa sträckor i slutet av graviditeten, det vill inte flygbolagen av naturliga skäl, säger Karin Gottvall, mångårig barnmorska som precis gått i pension.

Risken är att det plötsligt kan bli dags, och en förlossning på flighten kan vara riskfyllt. 2016 rapporterade Aftonbladet om Wafaa Galia som blev tvungen att föda på ett plan till Stockholm.

Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på Ticket, säger att flygbolagens regler kan variera.

– Till och med vecka 28 är den allmänna standarden för de allra flesta flygbolagen. Man kan få flyga senare om man har intyg från barnmorska eller läkare. Men det är individuellt, vissa bolag är mer restriktiva och andra är ganska liberala.

Dubbelkolla alltid med flygbolaget

Om du är långt gången och ska ut och flyga är det viktigt att dubbelkolla vilka regler bolaget du reser med har. En del kräver att ett eventuellt läkarintyg ska vara skrivet på engelska eller på det aktuella landets språk. Vissa vill att läkarintyget ska vara godkänt av flygbolagets egna medicinska avdelning.

SAS tillåter resor ända fram till vecka 38 utan läkarintyg, men flighten får inte vara längre än fyra timmar om du är mellan vecka 36 och 38.

Norwegian har samma restriktioner.

Apollos flygbolag Novair tillåter flygningar fram till vecka 32 utan läkarintyg. Fram till vecka 36 låter de gravida flyga med läkarintyg så länge flygtiden inte överskrider fyra timmar. Efter vecka 37 har de dock totalförbud.

Resa som gravid? Expertens bästa tips för semestern

Katarina Daniels listar bästa knepen för att vara så trygg och bekväm som möjligt på resan för dig som är gravid.

  • Se till att alltid resa med stödstrumpor på! Underlättar blodcirkulationen i benen och förhindrar blodproppar – samt är skönt.
  • Drick mycket vatten. Förhindrar uttorkning och har dessutom fördelen att öka blodcirkulationen när mer frekventa toalettbesök då krävs.
  • Ta med nässpray, då du lättare blir täppt i näsan.
  • Välj gärna gångplats, dels så att du kan sträcka ut benen bättre och dels också har lättare att gå upp och röra på dig om det behövs.
  • Tänk igenom vaccinationer om resan går till ett tropiskt land. Till exempel extra skydd mot myggstick kan vara nödvändigt.
  • Se över försäkringar, så att du är fullt försäkrad om läkarvård skulle behövas under resans gång.
  • Solskydd är alltid viktigt, men extra viktigt som gravid då man lättare får pigmentfläckar under graviditeten.
Aftonbladets Reseguider - Ladda hem och ta med
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN