Känd semesterort på väg mot kollaps

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2013-10-24

Jetset-kändisarna flockades på Acapulcos stränder på 1950- och 60-talet. Nu flyr turisterna.

Klassiska semesterorten Acapulco i Mexiko hotas nu av ett totalt sammanbrott.

De första varningstecknen dök upp redan i fjol höstas.

Sedan dess har det bara blivit värre.

Konkursen närmar sig för den gamla turistmetropolen, där världskändisarna en gång flockades.

Det var illa redan i fjol.

Den då nytillträdde borgmästaren Luis Walton pratade om ekonomisk katastrof.

Stadens skuldberg hade passerat motsvarande en dryg miljard svenska kronor, en skuld han ansåg omöjlig för staden att betala.

Men det var inget emot vad som komma skulle.

Turismen utgör två tredjedelar av Acapulcos ekonomi, en ekonomisk sektor som det senaste årets fått ta emot smäll på smäll.

Knarkkrig & våldsdåd

Acapulco var länge en frizon under det nu mångåriga knarkkriget i Mexiko som skördat tusentals och åter tusentals offer. Till slut drabbades dock även Mexikos mest berömda turistställe. Under en period av nio månader skedde 536 mord.

Desssutom har flera våldsdåd skrämt bort turister. I februari i år överfölls tolv spanska turister i det hus de hyrt på stranden och sex kvinnor i gruppen anmälde att de våldtagits av maskerade män.

Översvämningar

I september drabbades Mexiko av de värsta översvämningarna någonsin. Acapulco skonades inte. Hotell, bostäder, sjukhus, skolor och flygplatsen - allt drabbades. Skadorna beräknas uppgå till nästan tio miljarder svenska kronor, att jämföra med den gamla skuldbergskrisen som bara var på en dryg miljard.

Hotellkris

Knarkkriget i kombination med översvämningarna gjorde att hotellbokningarna nästan helt stannade av. Beläggningen sjönk till under 20 procent och det hjälpte inte att hotell i ren desperation erbjöd rum för under halva priset.

Kryssningsfartyg flyr

I genomsnitt brukade 140 kryssningsfartyg anlöpa Acapulco årligen, det vill säga innan krisen slog till. Men nu förväntas bara 13 fartyg lägga till och blott 600 kryssningsgäster har anmält att de vill gå i land, jämfört med hundratusentals före krisen.

Får ingen hjälp

Borgmästaren Luis Walton säger att Acapulco är helt oförmöget att klara av denna kris på egen hand. Han har öppet vädjat till Mexikos regering om att gå in med stödåtgärder, så här långt utan gensvar.

Acapulco av i dag är en blek skugga av storhetstiden på 1950- och 1960-talen.

Då spelade Elvis Presley in sin film ”Fun in Acapulco” med Ursula Andress och jetset-kändisarna avlöste varandra i det som då kallades Mexikos Riviera.

Följ ämnen i artikeln