Apollo slutar med elefantutflykter

Publicerad 2014-12-11

Apollo upphör med sina elefantutflykter. Utflykter där elefanterna vistas i sin naturliga miljö kommer finnas kvar.

World Animal Protections uppmärksammade kampanj mot missförhållanden inom djurturism börjar nu ge resultat.

Apollo tar nu som första nordiska charterarrangörer bort elefantutflykter.

Det var tidigare i höstas som djurskyddsorganisationen World Animal Protection i en världsomfattande kampanj visade upp hur plågsam skötseln av vilda djur i fångenskap kan vara, och ofta är. Organisationen visade på exempel som rörde elefanter, tigrar och andra kattdjur, apor och delfiner.

En del exempel var riktigt otäcka. Bland annat avslöjade World Animal Protection att ungar tidigt tas bort från sin föräldrar och många av djuren torteras, eller drogas, för att bli skötsamma.

"Inget upprör så mycket"

Kampanjen väckte stor avsky hos Aftonbladet Resas läsare.

Nu har Apollo valt att börja samarbeta med World Animal Protection och som ett första steg har 16 elefantutflykter tagits bort redan i vinter. De som finns kvar är uteslutande utflykter där man ser elefanter i sin naturliga miljö.

– Det finns inget som upprör våra gästers känslor så mycket som när barn eller djur far illa. De senaste åren har vi också sett en ökad efterfrågan på djurvänliga utflykter. Därför tar vi det här steget, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Andra arrangörer behåller utflykterna

De två andra ledande charterarrangörerna i Sverige, Ving och Fritidsresor, följer utvecklingen men väljer inte att ta bort sina elefantutflykter.

Mathias Bergendahl på Fritidsresors informationsavdelning:

– Vi erbjuder elefantridning då det finns en efterfrågan bland resenärer. Fritidsresor använder ett globalt system med regelbundna kontroller framtaget av djurrättsorganisationen Born Free och den brittiska resebranschorganisationen ABTA. Denna kontroll ska säkerställa att djuren inte far illa och vi kräver att alla utflykter med djur ska följa regelverket. Om reglerna inte skulle följas avbryter vi omedelbart samarbetet.

På Ving håller man på att se över djurutflykter och under senaste året har flera elefantutflykter, där det inte gått att garantera att djuren inte far illa, tagits bort.

– Man ska komma ihåg att livet för djuren inte alltid blir bättre bara för att man snabbt drar sig ur och bojkottar en viss utflykt, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

– Det bästa kan vara att stanna kvar och försöka påverka djurens välbefinnande. På många ställen bedrivs till exempel forskning, undervisning eller sjukvård av en viss djurart, vilket på sikt verkar för det bästa för djuren.

Följ ämnen i artikeln