Då kan du ta tåget från Malmö till London

Publicerad:
Uppdaterad:
Inom en relativt snar framtid kan du
Foto: Getty Images
Inom en relativt snar framtid kan du

Resa | Tågresor

Sätt dig på tåget på kvällen och kom fram till London eller Paris morgonen efter, låter det lockande? Det kan bli verklighet enligt Trafikverkets nya delredovisning.

I somras fick Trafikverket i uppdrag att utreda förutsättningar för nattågstrafik till europeiska städer. Nu har en delredovisning kommit, där man föreslår ett nattåg mellan Malmö och Köln.

– Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och södra Tyskland, lämpligen Köln. Restiden på sträckan är rimlig och det finns goda möjlighet till fortsatta anslutningar från Köln, säger Anna Fällbom, enhetschef Trafikavtal och transportnät.

Tågresan skulle innebära möjligheter till resor vidare ut i Europa. En tilltänkt tidtabell visar att tåget skulle kunna gå från Malmö klockan 19.40 och sedan komma fram till Köln 6.00 på morgonen. Enligt Trafikverket går det med förbindelser att vara framme i London 11.57, Paris 10.05, Amsterdam 9.28 och Bryssel 8.36.

Foto: Travel_Nerd / iStockphoto
Den första etappen går till Köln, där det finns möjlighet till byte.

Finns svårigheter

Trafikverket ser det som möjligt att börja trafikera sträckan Malmö-Köln år 2022 eller 2023, men innan dess krävs överrenskommelser med berörda länder samt intresserade operatörer. En svårighet är nämligen att lämpliga fordon bedöms vara en bristvara, och tekniska skillnader gör att svenska fordon inte kan användas ute i Europa.

– Det går givetvis att beställa nya tåg, men en sådan lösning tar tid. På kort sikt förordar vi därför en upphandling som bygger på att operatören själv tillhandahåller fordonen, säger Anna Fällbom.

Det går redan att åka tåg från Malmö till London, men det krävs flera byten och längre restid. En annan möjlig rutt enligt delredovisningen är Stockholm-Hamburg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA