Lissabon är årets bästa resmål

Publicerad:
Uppdaterad:
Lissabon är placerad på sju kullar, här är en av dem.
Foto: Privat
Lissabon är placerad på sju kullar, här är en av dem.

Lissabon

Portugal växer som resemål och tar emot pris efter pris. Nu har det blivit Lissabons tur att utses till årets bästa resmål.

– Konstigt att det inte hände tidigare, säger Anna Bergström som bor i Lissabon.

När World Travel Awards skulle utse årets favoriter inom turism och resor fick Portugal ta hem utmärkelse efter utmärkelse. Madeira blev Europas bästa ö, bästa strandresemålet blev Algarve, och bästa resmålet generellt blev Lissabon, Portugals huvudstad. Anna Bergström har bott i den portugisiska huvudstaden i 10 år, och förstår varför man utsett den charmiga staden till nummer ett.

– Det är inte förvånande. Det har exploderat här med turismen senaste åren. Jag tycker det är mer konstigt att det inte hände tidigare, säger Anna Bergström.

Det var kärleken som först tog Anna till Lissabon, år 2001. Sedan 2009 är hon fast bosatt i staden tillsammans med sina två söner, en sambo och en hund.

– Jag trivs fantastiskt bra, jag har inte funderat på att flytta härifrån oavsett alla utmaningar som kommer med att bo i ett annat land, säger Anna.

Foto: Privat
Anna Bergström trivs bra i Lissabon.

Ett charmigt folk

Anna Bergström arbetar med internationella relationer i Lissabon. Det bästa med staden hon nu kallar hemma, det tycker hon är människorna.

–De är så öppna, trevliga och generösa mot främlingar och mot människor över huvud taget.

Förutom människorna finns det också en hel del saker att se och göra i Lissabon, berättar Anna.

– Lissabon är inte så stort, så man kan ta sig fram till fots. De flesta sevärdheterna kan man se ganska snabbt så under en långhelg kan man kombinera en citysemester med sol och bad, bara 20 minuter bort ligger bra stränder.

Foto: Privat
Cirka 30 minuter norr om Lissabon ligger Sintrakusten med sin svindlande utsikt.

Säker stad med ficktjuvar

Enligt Anna Bergström är Lissabon en säker stad när det kommer till grov kriminalitet.

– Lissabon vinner priser för sin säkerhet, jag har aldrig känt mig rädd här.

Men med det sagt finns det ändå en del mildare kriminalitet, och besökare uppmanas att se upp för ficktjuvar.

– Det är ändå Sydeuropa med allt det innebär, det är kanske inte lika ordningsamt som till exempel Stockholm. Ficktjuvar finns, speciellt på spårvagnarna, så det kan man tänka lite på, säger Anna.

1 av 3 | Foto: Privat
Torget vid Campo das Cebolas i Lissabon är nyligen renoverat.

Annas tips till Lissabon

  • Bästa sevärdheterna
    – Jag skulle tipsa om ett besök på Museu do Azulejo, kakelmuséet, som är ett ganska unikt ställe av sitt slag. Ett annat tips är ett besök på Feira da Ladra, den stora loppisen nära Panteon i Lissabon, som hålls varje tisdag och lördag från morgon till lunchtid. Kom tidigt för att fynda allt mellan himmel och jord!

  • Bästa maten
    Kocken José Azillez har vunnit en massa internationella priser. Han har öppnat en hel massa restauranger i stan, allt ifrån Michilin-vinnande krogar till lite enklare koncept. Annars är Lissabon en fenomenalt restaurangtät stad med en uppsjö av restauranger i alla prisklasser. Mycket färska varor, fisk och grönsaker.

  • Lämna barnvagnen hemma
    – Lissabon är promenadvänligt då det inte är så långa avstånd, men det är väldigt många kullar och kullersten så det är inte jättelätt att ta sig fram med barnvagn. Så jag skulle rekommendera föräldrar att ha med bärsele, säger Anna Bergström.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA