Vandringsleder i Stockholms natur

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Vandringsresor

Stockholm är en storstad som kanske främst förknippas med högt tempo och trånga tunnelbanor.

Men det finns också förutsättningar för att ägna tid i den rofulla, fina naturen.

Här listar vi några av alla vandringsleder i och kring Stockholm.

Värmdöleden
Foto: ANNA GABRIELSSON/VÄRMDÖ KOMMUN
Värmdöleden

Sörmlandleden (ca 100 mil), Upplandsleden (ca 50 mil) och Roslagsleden (ca 19 mil) är de tre längsta vandringlederna som ansluter till Stockholm. Förutom dessa finns det många fler alternativ för dig som vill komma ut och ta en längre i naturen.

1. Värmdöleden

Värmdö kommuns längsta led är cirka 25 kilometer lång och går från Strömmen till Saltarö. Leden är uppdelad i tre lagom långa etappet, så det går bra att välja att endast gå delar av den. Intill varje etapp ligger anslutande busstationer, vilket gör vandringsleden lättillgänglig.

Etapp 1 – Är cirka nio kilometer lång och går mellan Strömmen och Ålstäket.

Etapp 2 – Cirka tio kilometer lång och går mellan Ålstäket och Sågen. Här finns flera fina rastplatser såsom Bosses Backe och Gärdesträsk.

Etapp 3 – Ungefär sex kilometer lång och går mellan Sågen och Saltarö. Etappen går genom Saltarö Skärmarö naturreservat och passerar Stickelsbergs rastplats som ligger upp på en höjd med vacker utsikt.

Från Värmdöleden går det att ansluta till Boo-leden i Nacka vid Strömmen.

2. Blå leden

35 kilometer vandringsled genom ett enastående kulturlandskap. Leden startar vid hamnen i Vaxholm, och går via Bogesundslandet till Domarudden i Österåkers kommun. Vid Löttinge i Täby ansluter Blå Leden till Roslagsleden. Perfekt för den som vill utöka eller variera sin vandring.

Förutom att gå eller löpa här, hänvisas delar av leden till cykelstig för mountainbike.

Foto: VAXHOLMS STAD
Blå leden

3. Huddingeleden

I Huddinge kommun finns många vandringsleder och motionsspår i olika distanser. Huddingeleden är är den längsta och är ungefär 80 kilometer lång. Leden går genom hela Huddinge kommun och förbinder kommunens samtliga 13 naturreservat. Längst Huddingeleden kan du vandra mellan allt från höghus och villor, till orörd skog och fågelrika sjöar.

Foto: HUDDINGE KOMMUN
Sundby och Orlångens naturreservat

4. Booleden

I Nacka kommun mellan Boo hembygdgård i Orminge och Strömmen, på gränsen till Värmdö, går Booleden. Vandringsleden är cirka 15 kilometer lång, och sträcker sig längst skogssjöar och över ängar.

För dig som är ute efter utsiktsplatser, ligger Stora Ängsviken i en ravin, härifrån får du en utsikt över Saltsjön. Innerskärgårdens högsta punkt på 70,4 meter nås på Himlaberg, och bjuder dig på en förtjusande utsikt över skog och hav från Vaxholm till Tyresö.

I anslutning till leden ligger bland annat Krokhöjdens- och Velamsunds motionsspår, som möjliggör att kombinera sin vandring med belyst elljusspår och kortare sträckor.

Foto: NACKA KOMMUN
Booleden
Foto: NACKA KOMMUN
Booleden

5. Upplands-Broleden

Leden är cirka 29 kilometer lång och slingrar sig genom omväxlande miljöer. Längst Upplands-Broleden kan du ta dig fram på stigar och vägar, men också göra sig mer känd med de fina gårdsmiljöerna runt Lennartsnäs och Öråker.

Lenden går förbi fyra naturreservat med variation i miljöer. Ett rikt fågelliv i Broängarnas naturreservat, den täta skogen i Stäketskogens naturreservat, men också möjligheterna till bad och friluftsliv i Frölunda- och Lejondal naturreservat.

Foto: TOMASZ PYDZIK/UPPLANDS-BRO KUMMUN
Hästbete på Ekbacken
Foto: TOMASZ PYDZIK/UPPLANDS-BRO KUMMUN
Fin vy över Mälaren från naturreservatet Frölunda

6. Eldgarnsöleden

På ön Elgarsö i Mälaren kan du vandra längst tydligt markerade stigar som leder runt ön. Leden är ungefär sex kilometer lång och tar dig genom ekhagar, öppna åkermarker, barr- och bladskog samt strandängar.

Om våren blomstrar hagarna, och tittar du upp mot en trädkrona kan du ha turen att se den fridlysta misteln.

Foto: LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLM
Naturereservatet på Eldgarnsö blir allt mer populärt enligt Länsstyrelsen Stockholm.

7. Gålöslingan

På Gålö, i Haninge kommun, kan du vandra längst Stora Gålöslingan. En 11,7 kilometer lång vandringsled med varierande miljöer, såsom lövskog, kusthällar och haglandskap. För den som vill veta med om Gålös historia, kan man ta en sväng förbi Gålö hembygdsmuseum. Längst vägen finns även grill- och badplatser.

Ett kortare alternativ är den Lilla Gålöslingan på sina 6,5 kilometer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA