Här hittar du en av Europas största sanddyner

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Det Kuriska näset är känt som Östersjöns pärla och här hittar du en av Europas största sanddyner.
Foto: Litauens turistbyrå
Det Kuriska näset är känt som Östersjöns pärla och här hittar du en av Europas största sanddyner.

Har du inte bokat semesterresan till i sommar?
Varför inte ta en tripp till det oväntade landet Litauen.
Här hittar du bland annat en av Europas största sanddyner och dessutom Kaunas som är UNESCO:s designstad nummer ett.

Litauen fyller i år 100 år som självständigt land. Något som landet firar på mängder av sätt under hela året. För dig som är nyfiken på landet vid Östersjön är detta året ett utmärkt tillfälle.

De flesta av oss har koll på att Vilnius är landets huvudstad men utöver det är det många av oss som inte har så bra koll på vad Litauen har att erbjuda. Men sanningen är att landet har en hel del att locka med oavsett om du gillar musik, kultur, slott eller sandstränder.

En av Europas största sanddyner

Det Kuriska näset är känd som Östersjöns pärla. Det är en 100 km lång och mycket smal landtunga av sand som separerar den Kuriska sjön från resten av Östersjön. I denna avkopplande miljö finns några av de högsta sanddynerna i Europa med en genomsnittlig höjd på 35 meter. Den högsta sanddynen är över 60 meter hög. I Kuriska näset hittar du tallskogar, vindblåsta sanddyner och mysiga byar som till exempel Nida. Nida är en äkta fiskeby med röda hustak och fyrar, och är väldigt lätt att utforska på cykel, populärt för alla, såsom småbarnsfamiljer och pensionärer. För dig som gillar långa härliga sandstränder är det alltså till Kuriska näset du ska styra din resa.

1 av 3

Designstaden nummer 1

En annan sak du inte vill missa i Litauen är staden Kuanas. Drygt en timmes bilkörning väst om huvudstaden Vilnius ligger Litauens näst största stad, Kaunas. Det är en livlig kulturstad, mycket tack vare sina studenter. Staden ligger där floderna Nemunas och Neris flyter samman. Det är en enkel stad att utforska till fots men har även en bra kollektivtrafik vilken omfattas av ett stort nätverk av bussar, trådbussar och till och med linbanor. Det sistnämnda transportmedlet är ett bra sätt att locka med för att få med barnen på sightseeing.

Bland de många kulturevenemangen som äger rum i staden är Kaunas Jazz en årlig internationell jazzfestival som infinner sig i slutet av april till början av maj. Festivalen lockar både lokala och utländska jazzmusiker till inomhus- & utomhuslokaler runt om i Kaunas.

I Kaunas hittar du också Europas längsta gågata. Den heter Laisvės Alėja och består av flera butiker, restauranger och nattklubbar.

Besök ett slott

Litauen har även gott om slott och herrgårdar så för den som gillar fina byggnader och gärna åker på slottsturné så är landet ett bra val. Allt som allt har Litauen nästan 20 slott och cirka 600 herrgårdar. Den mest kända är slottet Trakai från 1400-talet, som ligger 30 km från Vilnius på en ö i sjön Galvė. Det anses vara en av de vackraste medeltida slotten i Europa. I Slottet huserar bland annat Museum of History, riddarturneringar, konserter och hantverkardagar. Du kan även testa på segling eller stand up paddle boarding runt slottet.

Vilnius

Ett besök i huvudstaden Vilnius är ett måste om du planerar en resa till Litauen. Vilnius är bland annat känd för gamla stan, som är med på UNESCO:s lista. Det är också en av de städer där det är tillåtet att flyga med luftballong över stadskärnan så ett hett tips är att testa på att uppleva staden en bit från ovan.
Väl nere på marken finns gott om bra restauranger och bistros, flera av dem kom med på listan i White Guides restaurangguide. Bland kända litauiska rätter hittar vi bland annat zeppelinare, rågbröd, kall rödbetssoppa och rökt fisk. Missa inte heller att prova den klassiska litauiska nationaldrycken Kvass. Kvass är är gjord på torkat bröd, socker och vatten. För den som inte tycker det låter så lockande så är Litauen även känt för att ha god öl, förr i tiden bryggdes det öl på nästan varje gård. Andra populära litauiska drycker är mjöd och krupnikas, en söt alkoholhaltig dryck som liknar likör.

Andra saker som händer i Litauen under året:

Gå på sångfestival
Gillar du sång ska du passa på att besöka Vilnius den 30 juni-6 juli då sångfestivalen pågår. Över tjugotusen körsångare, 9 000 dansare och åskådare från hela världen deltar. Under 2018 tillägnas festivalen 100-årsjublieet med temat ”In the Name of… ”. Årets festival förväntas bli något alldeles extra.

Kolla in 12 000 kvadratmeter konst

Om konst är din grej så ska du istället styra kosan till Litauen när konstmässan ArtVilnius'18, hålls den 7-10 juni. Konstmässan lockar varje år över 22 000 besökare och i år erbjuder konstmässan i Vilnius ett unikt program för att uppmärksamma Litauens 100-års jubileum. Likt tidigare år kommer även ca 60 internationella gallerier att delta i ArtVilnius'18 och över 200 konstnärer kommer att presenteras från mer än 20 länder.

Källa: Litauens turistbyrå, Wikipedia och Lithuania.travel

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA