Neonfärgade stränder väcker ilska på Solkusten

Myndigheter i Fuengirola tvingas backa om målade stränder

Publicerad:
Uppdaterad:
Stenar och stränder målades med starka neonfärger i Fuengirola. Efter ilskna protester tvingades myndigheterna återställa stenarna.
Foto: Ayto. Fuengirola
Stenar och stränder målades med starka neonfärger i Fuengirola. Efter ilskna protester tvingades myndigheterna återställa stenarna.

Resa | Spanien

Stränder målade i neongrönt, blått och grönt ska locka fler turister och göra stränderna mer färgstarka.
Det var i alla fall vad myndigheterna i spanska Fuengirola hade planerat. Men nu tvingas de backa efter att invånare protesterat mot tilltaget.

Skrikande neonfärger på stenar och stränder skulle ha skapat en färgstark mosaik utmed Fuengirolas kust. När beslutet om målarfärgen togs verkade myndigheterna i staden tycka att det var en lysande idé.

Men när det konstnärliga projektet startade fick invånarna en chock. Illröda, blå och gröna stenar utmed den populära stranden San Fernando väckte ilska och missnöje. Det som från början var tänkt att locka fler turister till staden blev ett fiasko, rapporterar Daily Mail.

En färggrann mosaik

– Vi ville bara skapa en gigantisk mosaik, säger en talesperson för kommunen till tidningen.

Färgen sägs vara miljövänlig och inte farlig för varken natur eller människor.

Fuengirolas borgmästare Ana Mula anser att projektet är ”slående” och planerade att alla stränder i staden skulle ha fått den färgglada inramningen innan turistsäsongen startar.

Men den politiska oppositionen tillsammans med en stor del av invånarna har protesterat kraftigt mot tilltaget.

Folket rasade

Francisco Javier Toro som är talesperson för mittenhögerns parti Ciudadanos kallar projektet för ”det mest absurda jag hört på väldigt länge”. Han menar att de målade stenarna och stränderna är en del av stadens historiska arv och att det är förkastligt att använda skattepengar till att måla stränder i neon.

Myndigheterna höll en omröstning som visade att en majoritet av invånarna röstade mot det färgglada projektet och nu tvingas de backa. Alla stenar och stränder ska tvättas och återfå sin naturliga färg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA