Här är länderna som är bäst för bilsemestern

Publicerad:
Uppdaterad:
Säkrast vägar finns i Norge och i Schweiz.
Foto: azgek / iStockphoto
Säkrast vägar finns i Norge och i Schweiz.

Resa | Bilsemester

Att åka ut på bilsemester har fått ett uppsving på sistonde, allt fler väljer att ta bilen ut i Europa. Men vart är vägarna säkrast? Och var finns det dyra biltullar? Här är svaren.

I takt med att intresset för flygresor minskat så har bilsemester fått en uppsving. Fler väljer att ta den långsamma vägen till destinationen och samtidigt få se världen flyga förbi utanför bilrutan, menar Carglass som arbetar med lagning och byte av bilglas.

– Carglass finns i flera länder och vi märker att nyttjandet av vår service ökar runt om i Europa, för oss är det ett tecken på att fler åker bil. Jag tror att flygandet minskar när människor blir mer medvetna om miljön, och då ser till andra sätt att semestra, säger John Bernfell, Försäljnings- och Marknadschef på Carglass.

Hur passande olika länder är för bilsemestrar skiljer sig en del i Europa. Nu har Carglass undersökt vilka av Europas länder som är säkrast och billigast att semestra i med bil.

Europas farligaste vägar

En sak som påverkar valet av resmål under bilsemestern är kanske hur säkra vägarna är. Europas farligaste vägar finns i Ryssland, så ska du resa dit kan det vara bra att vara extra försiktig. De säkraste vägarna finns i Norge och Schweiz, och på andraplats ligger Sverige. Lite mer populära resmål för en bilsemester är Tyskland, Danmark, Spanien, Italien och Frankrike. Av dessa är Tyskland, Spanien och Danmark mer säkra, men Italien och Frankrike ligger inte långt efter. Det är dock inte bara vägarna som avgör länders säkerhet, för i Spanien ser man en ökning av inbrott.

– Våra siffror går tillbaka många år och där kan vi se att ökningen av inbrott och glasskador är störst i Spanien, säger John Bernfell.

Foto: Carglass
*Siffror hämtade från EU road safety data** Jämförelse mellan att köra ca 20 km/h över hastighetsbegränsningen.*** Baserade på skaderapporter från svenska bilister ute i Europa till Carglass de senaste tre åren.

Och bästa landet är...

När Carglass skulle utse Europas bästa land att bila i så tittade de på saker som säkerhet och ekonomi. Då blev vinnaren Tyskland.

– Tyskland har den bästa infrastrukturen i Europa. I USA är infrastrukturen ännu bättre, men just i Europa har Tyskland de bästa förutsättningarna för en bilsemester. Tyskland är dessutom ett vanligt transportland ut i Europa för svenskarna, så det är ett av de mest besökta länderna, säger John Bernfell.

I Tyskland är bensinen aningen billigare än i Sverige, och till skillnad från Frankrike, Italien och Spanien så finns det inga vägtullar i landet. Även fortkörningsböterna är lägre i Tyskland, men bäst är nog att hålla sig till hastighetsbegränsningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA