Malin tågluffade i Europa med familjen

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2018-04-17

Tågluffa med barn – att resa med tåg genom Europa blev en härlig upplevelse för familjen Wikegård. Här är de på väg att ta nattåget till Berlin. ”Det var den dyraste resan, men så fick vi frukost in i kupén också”, säger Malin.

Fem länder, sju badstränder och hundratals fantastiska semesterminnen.
Malin Wikegård tog med sig familjen på en tre veckor lång tågluff genom Europa för halva priset som en charter på Rivieran.

Tanken att resa genom Europa med tåg växte fram under vintern. När Malin Wikegård och hennes man Fredrik planerade sommaren med barnen hade de båda bestämt sig – de ville resa långt och uppleva flera länder med barnen samtidigt som resan skulle ha så lite inverkan på klimatet som möjligt.

– Miljöaspekten var mycket viktig! Att prata om hur vi kan förbättra miljön hemma känns ganska naturligt och barnen tar del av mycket miljöprat i skolan också, säger Malin.

Svårt att boka

Men det är inte helt lätt att boka tåg genom Europa. SJ säljer bara biljetter till Köpenhamn och Oslo dit bolaget kör egna tåg. Det är ett gytter att orientera sig mellan olika tågbolag och länder. Men det finns hjälp att få. Att köpa ett Interrailkort gör det lättare. Malin och hennes familj köpte ett Interrailkort med sju resdagar på en månad för drygt 3 500 kr per person, barnen åkte gratis.

Centralstationen i Budapest.

Familjen använde sig av appen Railplanner. Där kunde de bland annat boka e-biljetter, hitta tågstationer och se avgångs- och ankomsttider. Sajten Rail.cc fungerar på ett liknande sätt.

Delad kupé

Resan startade i Stockholm, i Malmö bytte till ett nattåg till Berlin. Resan gick vidare till Prag i Tjeckien. De tillbringade tre nätter i Prag innan de fortsatte till Ljublana i Slovenien där de stannade i två dagar. Nästa etapp gick till Rijeka i Kroatien. Där övergav de tåget och reste runt med buss i området. De hyrde två olika boenden och njöt av sol och bad i tio dagar innan det var dags att ta nattåget till Budapest i Ungern. Där stannade de i tre dagar och tog sedan nattåget till Berlin där de sov över innan de tog tåget hem till Stockholm igen.

Olof, 7 år, kikar ut över landskapet som far förbi.

På nattåget mellan Malmö och Berlin delade de sovkupé med andra resenärer. Men vid de andra nattresorna hade de sin egen kupé.

Knackade på i natten

– Barnen var stormförtjusta över övernattningarna och tyckte att det var som att bo i en egen koja. Tioåringen påstod att han aldrig sovit så bra i hela sitt liv. De tyckte det var kul med förvandlingen från sittkupé till sovrum. Tågen var gamla och slitna men mycket rena och fräscha. Några gånger passerade vi gränskontroller mitt i natten och blev väckta av dörrknackande passkontrollanter. Det var ju inget barnen märkte av förstås, de sov hårt, säger Malin.

Det blev flera badutflykter i Kroatien, bland annat till den här vackra stranden strax utanför Rijeka i Kvarner-distriktet.

Som tågresenär genom Europa får man se många vackra och dramatiska landskap. Malins favoritsträcka är mellan Prag och Ljubljana via Österrike.

– Det var hisnande vackert och väldigt spännande. Oj, oj, oj vad vackert. Yngste sonen och jag ställde oss längst bak och kollade hur spåren kröp längs bergsväggar, genom tunnlar och runt forskrökar, berättar Malin.

Europas minsta huvudstad

Prag var lite av en besvikelse för familjen. Staden var packad med turister och Malin tyckte att pragborna verkade en aning trötta på situationen.

– Staden är nog mest lämpad för vår- och höstresor. Men stadsdelen Karling där vi bodde, strax utanför citykärnan, var väldigt mysig och hipstertrevlig.

Slovenska Ljubljana var däremot en pärla. Staden är Europas minsta huvudstad och som tagen ur en saga med sin pastellfärgade pepparkakshusliknande arkitektur.

I Prag hittade familjen en jättemysig vegans restaurang.

God glass

– Vi åkte upp till en medeltidsborg och klättrade ner, fikade flera gånger om dagen, gick över alla de coola broarna, kollade in marknaden och bytte från en uteservering till en annan. Och, glassen var gudomlig, Ljubljana ligger ju nära Italien. Det var en supermysigt ställe i lagom skala när man åker med barn. I stort sett bilfritt också, säger Malin.

Kroatien var också populärt hos alla familjemedlemmar. De första nätterna bodde de i Rijeka som Malin beskriver som ganska smutsig och trafikerad. Men de tog lokalbussen till flera olika mysiga stränder varje dag. De bytte boende till en lägenhet som låg i en villa några mil norr om stan.

– Det var ett gulligt litet ställe med bageri, glassbar och några restauranger. Stranden var liten, stenig och med det där karakteristiska azurblå vattnet, säger Malin.

Problemfri resa

Hon gillade tvårummaren där tiden verkade ha stått stilla sedan 1960-talet. Familjen fick en egen uteplats i skuggan av vinrankor.

– Varenda kvadratcentimeter av trädgården var odlad i spikraka rader, likt en botanisk trädgård.

Resan förflöt i stort sett problemfritt. I Kroatien blev pojkarna lätt åksjuka när de åkte buss, men klarade sig annars fint. Men den sista kvällen i Berlin blev äldste sonen sjuk. Han repade sig under natten, men Malin och Fredrik hann bli lite oroliga innan febern släppte. Nästa morgon höll de dessutom på att missa tåget från Berlin till Sverige när de åkte till fel tunnelbanestation, men som tur var så hann de fram i tid.

Historiska miljöer

Att resa med barnen gick väldigt smidigt och Malin var noga med att alla skulle få uppleva något som de själva tyckte var roligt.

– Jag och min man älskar att kolla på historiska miljöer, kyrkor och broar. Men, det uppskattades inte särdeles av barnen. Under alla tågresor hörde vi aldrig några klagomål eller "är vi framme snart?" från barnen. Efter några timmars traskande i Prag och Budapest var däremot inte humöret på topp precis. Så här i efterhand hade det kanske varit bättre att bara åka till mindre ställen, likt Ljubljana.

Familjen Wikegård träffade många trevliga människor under resan, speciellt i Slovenien och Kroatien som Malin beskriver som mycket gästvänligt. Men även tågresorna var en positiv upplevelse.

Vackra landskap utanför tågfönstret.

Hjälpsam personal

– Jag måste också säga att alla konduktörer och annan personal på stationer och biljettkontor var fantastiskt hjälpsamma var vi än befann oss, säger Malin.

När det gällde säkerheten så var det inte något som familjen upplevde som ett problem.

– Vi tänkte inte så speciellt mycket på det. Vi hade våra ryggsäckar och i dem tunna, lätta och prassliga ryggsäckar med pass och plånbok och sånt. De senare hade vi med till stranden och på utflykter, säger Malin.

Malins bästa tips för dig som vill tågluffa

  • Vi bokade bara boende med wifi, det var jätteskönt att ha tillgång till internet då vi var utan under tågresor och utflykter.
  • Vi hade med en liten låda Plus plus (ett slags legoliknande pussel) som vi byggde figurer med under resorna, det var lätt att ta med och och det blev aldrig tråkigt.
  • Backgammon och nerladdade ljudböcker från en av streamingtjänsterna på paddor och telefoner var skönt att fördriva tiden med.
  • Packa lätt, så klart, resehanddukar, två stora och två små var fiffigt att ha med till stranden och på nattåg.
  • Vi planerade inte så exakt hur vi skulle resa och hade inte heller bokat boende i förväg. Det är ju en smaksak förstås, vi valde att ha is i magen.
LADDA NER: Resguide Prag – den perfekta
weekendstaden
LADDA NER: Resguide till Kroatien och Dalmatiens
öar