Juholtare nytt ord i svenskan 2011

Uppdaterad 2018-12-27 | Publicerad 2011-12-29

Stockholm. Juholtare, knarkometer och arabisk vår. Svenska språket har fått påfyllning av nya ord under det gångna året.

Språkrådets lista över nya ord för 2011 innehåller en brokig blandning med bidrag från olika delar av samhället.

Socialdemokraternas nye partiledare har till exempel fått ge namn åt ordet juholtare, som betyder förhastat uttalande som man snart tvingas backa på, enligt Språkrådets definition.

Ordet appar finns med på listan, liksom padda (Ipad och andra surfplattor) och surdegshotell.

Innebörden av ord som slöjförbud, lyssna in och matkasse är troligen lätta att förstå för de flesta, mindre känt är kanske vad mobildagis (kollektiv förvaring av mobiler när de inte används), vobba (ta hand om sjukt barn hemma och samtidigt arbeta) och novellix (bok i litet format) betyder.

Internationella händelser har gett svenskan nya ord, till exempel jasminrevolution (Tunisiens fredliga revolution 2010-2011), och arabisk vår.

Åsiktstaliban är ett annat nytt ord som inspirerats av andra länder (Afghanistan). Betydelsen är en person som endast tillåter en enda åsikt i en fråga.

Språkrådet har under året fått in en lång rad förslag på nyord, bland annat från allmänheten och tidningsläsare som engagerats av rådet.

Därefter har det sållats bland förslagen och 72 ord har valts ut att ingå i nyordslistan.

– Vi försöker täcka in olika områden så att det inte ska bli för enahanda, och blanda lite högt och lågt, säger Birgitta Lindgren, Språkrådets nyordsredaktör.

Syftet är att visa vad som hänt med språket, inte att ge orden officiell status med plats i ordlistor och lexikon.

TT: Vad kan man dra för slutsatser om Sverige 2011 genom att titta på nyordslistan?

– Man kan till exempel notera att det inte var lika hett att tala om klimatet som det var tidigare, det kom inga nya klimatord. De händelser som satte spår var det som hände i Tunisien och grannländerna och i den politiska debatten i Sverige så var det kanske Håkan Juholt, säger Birgitta Lindgren.

TT