Ett obehagligt sätt att dö

Uppdaterad 2020-02-14 | Publicerad 2017-12-02

Brott. När krigsförbrytaren Slobodan Praljak tog livet av sig med en dos kaliumcyanid följde han i spåren av en lång rad kända personer, bland andra Hermann Göring.

Men det är ett obehagligt sätt att dö på, enligt experter.

– Cellernas förmåga att ta upp syre upphör. I princip dör man genom kvävning. Men det går inte blixtsnabbt, och det är säkert en mycket otrevlig död, säger Lars Ivar Elding, professor emeritus i oorganisk kemi vid Lunds universitet.

Förutom Hermann Göring, begick även Hitlers mest berömda befälhavare, Erwin Rommel, självmord med kaliumcyanid, liksom hans älskarinna Eva Braun.

De nära medarbetarna, propagandaminister Joseph Goebbels och SS-chefen Heinrich Himmler tog också kaliumcyanid när slutet kom för nazistregimen.

Även den brittiske matematikern och krigshjälten Alan Turing valde att avsluta sitt liv med cyanidförgiftning.

Extremt giftigt

Den dödliga effekten uppstår när kaliumcyaniden, även kallad cyankalium, når magsäcken. Där omvandlas den till vätecyanid eller blåsyra, som är extremt giftigt. Det räcker med 0,15 - 0,3 gram för en dödlig dos.

Cyanider används bland annat som lakningsmedel vid utvinning av guld. Men de har tidigare också använts vid insektsutrotning, exempelvis för att få bukt med vägglöss.

Sådan bekämpning var inte helt ofarlig. Den svenske poeten Dan Andersson dog av förgiftning på ett hotell i Stockholm 1920 sedan hotellrummen hade rökts med vätecyanid och inte vädrats ordentligt.

Mordgift

Under första världskriget prövades vätecyanid som stridsgas, Det var också vätecyanid, då kallat Zyklon B, som nazisterna använde sig av för att döda folk i förintelselägren.

I sen tid har det använts i USA vid avrättning av dödsdömda fångar.

Kaliumcyanid är annars mest känt som ett klassiskt mordgift. Det är bekant från otaliga kriminalromaner.

Många har frågat sig hur Praljak lyckades komma över kaliumcyanid i fängelset i Haag.

– Det används på laboratorier som köper ämnet från vissa kemikaliefirmor. Det är svårt att få tag på i Sverige, men kanske lättare i vissa andra länder. Å andra sidan behövs det ytterst lite för att ha ihjäl en människa, säger Elding.

TT