Ungdomar går och lägger sig allt senare

Publicerad 2017-01-13

Hälsa. Dagens svenska tonåringar har betydligt senare vanor än under 1980-talet. Många sover till och med så lite att det innebär en risk för hälsan, visar ny forskning.

I studien från Karlstads universitet jämförs sovvanorna hos 11-, 13- och 15-åringar under perioden 1985-2013. Resultaten visar att fler lägger sig sent i alla åldersgrupper, efter klockan 23 på vardagskvällar. Bland 15-åringarna är ökningen drastisk: 1985 gick drygt en av tio och lade sig efter klockan 23 på vardagar, 2013 var det nära sex av tio, rapporterar Nyheterna P4 Värmland.

"En jätteskillnad"

– Det är överraskande hur snabbt förändringarna har skett, vi ser en jätteskillnad på lite mindre än 30 år. Det verkar inte heller som att man kompenserar för de sena läggtiderna genom att sova längre, och det går förmodligen inte heller för att skolan börjar vid samma tid som den alltid har gjort, säger psykologen och sömnforskaren Annika Norell Clarke.

En bakomliggande orsak tros vara den ökande tillgången till medier. För den som vill finns nöjen och socialt umgänge att tillgå dygnet runt via datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Samtidigt vet inte föräldrarna vad som sker inne på ungdomarnas rum.

– Det är inte direkt så att familjens telefon står inne i köket och pappa blir arg när du pratar efter 21.30. Det är mer diskret nuförtiden, säger Norell Clarke.

Påverkar hälsan

Hon kommer att följa upp studien, som väntar på att bli publicerad, med att undersöka kopplingen mellan ungdomars sömnvanor och psykisk ohälsa. En 15-åring bör sova mellan 8-10 timmar per natt men bland 15 åringarna är det 15 procent som sover riskabelt lite, under sju timmar per natt.

– En del tyder på att för lite sömn när vi växer och utvecklas kan påverka hur vi mår och hur neurotiska vi blir längre fram i livet. På kort sikt är det svårt att vara smart och duktig i skolan när man är trött.

TT