Undantag för läkemedel tas bort

Uppdaterad 2016-11-22 | Publicerad 2016-06-30

Hälsa. Det undantag som funnits för homeopatiska läkemedel i över 20 år försvinner - om fem år.

Det beslutade regeringen på torsdagen.

Samtidigt bryter Stockholms läns landsting med antroposofiska Vidarkliniken.

Antroposofiska läkemedel inkluderar homeopatiska läkemedel som oftast ges som mycket utspädda lösningar med olika naturliga ämnen.

Sedan 1993 finns ett undantag som innebär att antroposofiska läkemedel får säljas tack vare ett undantag. Läkare har bland annat fått injicera dessa läkemedel.

Men nu är det slut med det. På torsdagen beslutade regeringen, efter påtryckningar från EU, att undantaget ska bort.

Bryter med klinik

– Vi tycker det är viktigt med en så enhetlig och transparent reglering av läkemedel som möjligt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till TT.

En klinik som drabbas av lagändringen är Vidarkliniken utanför Järna som har behandlat patienter med antroposofiska läkemedel i över 20 år. På torsdagen meddelade Stockholms läns landsting att de bryter med kliniken.

"Det finns goda möjligheter att ta hand om de här patienterna på andra platser i vården och därför ser vi ingen anledning att förlänga avtalet", säger Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting, i ett uttalande.

Förbjuds inte

Att undantaget försvinner innebär inte att dessa preparat förbjuds. Men för att få säljas måste de antingen registreras som ett vanligt läkemedel eller som ett homeopatiskt eller växtbaserat preparat.

För de senare krävs ingen bevisad medicinsk effekt, men det måste vara visat att de är ofarliga. De får heller inte injiceras och någon indikation får inte anges.

Men undantaget försvinner inte över en natt. Den nya lagen börjar gälla först om två år och därefter finns övergångsregler som gäller i ytterligare tre år.

Pseudomyter

– Det är naturligtvis bra att undantaget försvinner. På så sätt segrar vetenskap och evidensbaserad medicin över pseudovetenskaplig mytologi, men fem år är lite väl lång tid. Det är sorgligt, säger Dan Larhammar, professor inom farmakologi vid Uppsala universitet och ledamot av Vetenskapsakademien.

Gabriel Wikström, däremot, tycker det är bra med en övergångsperiod.

– Det här undantaget har funnits sedan 1993 och då tycker vi det är lämpligt med en övergångslösning för de som använder sig av antroposofiska läkemedel, säger han.

TT: Men om det nu är så bra med en enhetlig lagstiftning, varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det är naturligt att vi tagit tid på oss och lyssnat på de olika remissinstanserna. Det är inget konstigt, men nu är vi glada över att ha landat i det här beslutet.

TT

Följ ämnen i artikeln