Varnar för halvråa hamburgare

Publicerad 2014-12-18

Stockholm. Se upp med hamburgare som inte är genomstekta.

Ett test visar att hälsofarliga bakterier fanns i mer än vart tionde prov av nötkött.

Smittan kan orsaka svåra diarréer och framför allt barn riskerar att drabbas allvarligt.

Livsmedelsverket hittade den farliga Stec-bakterien, som när den drabbar människor kallas ehec, i mer än vart tionde prov vid ett omfattande test av utländsk nötkött. Ehec kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt.

– Att äta medium rare-hamburgare är en riskfaktor, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Stec-bakterien finns naturligt i djurs avföring och kan orsaka sjukdom om kött förorenas och sedan inte hanteras rätt.

Fler drabbas

Inte bara dåligt stekt köttfärs, utan även kallrökt korv, opastöriserad mjölk och bladgrönsaker har tidigare orsakat utbrott.

– Det finns anledning för alla slakterier att jobba vidare med att förbättra sin hygien i slaktprocessen, säger Mats Lindblad.

Ehec finns på köttets yta. Därför går det bra att äta helt nötkött, som filé eller entrecote, utan att det genomstekts så länge ytan fått en rejäl upphettning. Men när det gäller malet kött kan bakterier ha letat sig in i kärnan av köttfärsen.

Allt fler svenskar har de senaste åren drabbats av ehec. I fjol drabbades 550 personer, mot 227 år 2009.

– Det är den värsta bakterien som är förknippad med kött och djur. Just för att konsekvenserna kan bli så allvarliga, framför allt för barn, säger Mats Lindblad.

Livsmedelsverket kan inte peka ut något enskilt land som särskilt drabbat. Som konsument ska man alltid hantera kött rätt - oavsett ursprung.

– Genomstek hackat och malet kött ordentligt så är du på den säkra sidan, säger Mats Lindblad.

Det är också vad restaurangnäringens branschorganisation rekommenderar sina medlemmar.

– Av kulinariska skäl väljer en del restauranger ändå att ha rosastekt kött i exempelvis hamburgare. Då är det väldigt viktigt att man är noggrann vid hanteringen och exempelvis putsar av biten noggrant innan den mals, säger Sara Sundquist, livsmedels- och miljöstrateg på Visita.

Alltid en risk

Helt går dock inte risken att eliminera.

– Vill man som gäst inte ta risken ska man be om att få sin köttfärsbiff genomstekt, säger Sara Sundquist.

Ett positivt resultat i Livsmedelsverkets test var att inga ehec-bakterier hittades i bladgrönsaker.

TT