Ytterligare kritik mot Lexbase

Publicerad 2014-01-28

Stockholm. Kritiken mot Lexbase växer och krav framförs på en grundlagsändring.

Samtidigt visar TT:s granskning på en rad felaktigheter hos tjänsten.

Bland annat hängs oskyldiga personer ut som brottslingar.

Justitieminister Beatrice Ask är allvarligt bekymrad över den problematik som Lexbase innebär.

– Det långsiktiga problemet är att man undergräver rättsprincipen om att när man har avtjänat sitt straff så ska man kunna leva som en fri medborgare, säger hon och pekar på att det är allvarligt integritetskränkande att offentligt stämplas som en brottsling.

Ask är dock tveksam till om det bör göras några lagändringar.

– Grundlagen ändrar man inte på i en handvändning, säger hon.

Justitieministern uppger dock att kommande yttrandefrihetsutredningar kan komma att titta på frågan.

Grundlagen måste skrivas om och så fort som möjligt. Det anser Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö efter lanseringen av Lexbase.

En person som dömts i tingsrätten för vållande av annans död friades sedan i hovrätten. En sökning i Lexbase visar dock enbart tingsrättsdomen.

– Jag vill inte ge mig in på teknikfrågor men det ska inte fungera så, säger Pontus Ljunggren, advokat och talesman fram tills på tisdagen, då han valde att hoppa av sitt uppdrag.

Hot mot Pontus Ljunggren och hans familj ligger bakom.

– Situationen blev ohållbar. Jag vill inte gå in i detalj. Det är inte så att det stått en person framför mig men på olika sätt har det framförts att det ska gå illa för mig och min familj, säger Ljunggren till TT.

– Det var kanske lite naivt av oss att inte flytta familj till hemlig ort och inte ha dolda kontaktuppgifter. Jag vill inte gå in på åtgärder men vi har pratat med säkerhetskunniga personer och fått vissa råd.

TT: Tror du att din ordinarie verksamhet skadats?

– Det är jag övertygad om, men jag förstår som alla andra som gjort något dumt att jag rakryggat får ta mig igenom detta.

Via den kontroversiella karttjänsten ska det bara gå att få fram adress och inga namn, om inte användaren väljer att ladda hem domen mot en kostnad.

TT har dock hittat en rad exempel där lägenhetsnummer anges samt vilken nationalitet den dömde har.

– Jag tycker sajten är förskräcklig. Det är ett missbruk av grundlagsrättigheterna och man snyltar på offentlighetsprincipen, säger Ramberg.

– Att dessutom kunna bli felaktig utpekad är väldigt allvarligt.

Även från politiskt håll kommer kritik. Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, säger i en skriftlig kommentar till TT:

"Jag håller med Datainspektionen om att lagstiftningen behöver ses över. S har förhandlat fram en integritetsskyddskommitté med regeringen. Där passar den här frågan in. Jag vill att kommittén kommer igång så fort som möjligt".

Johansson ser också ett problem i hur enkelt känsliga uppgifter kan spridas.

"Det är en väldigt obehaglig utveckling. Dessutom finns personer med i databasen som haft vårdnadstvister. Konsekvenserna för den enskilde kan bli stora".

TT