Laddat för handelsförhandlingar

Uppdaterad 2016-06-01 | Publicerad 2014-12-09

Stockholm. En ny förhandlingsrunda om ett handelsavtal med USA, kallat TTIP-avtalet, ska inledas i februari.

EU-kommissionären Cecilia Malmström har laddat upp med ett besök i Washington.

Det mesta hänger i luften, trots sju förhandlingsrundor på ett och ett halvt år.

Ambitionen att med TTIP-avtalet harmonisera regler för licensiering, produktsäkerhet och tester av allt från fordon till läkemedel är ännu i sin linda.

153 000 remissvar

Det är samtidigt oklart om avtalet kommer att ha någon variant på tvistlösningsmekanism, som kritiker befarar ska ge utländska företag en möjlighet att med miljardstämningar påverka demokratiskt fattade beslut i EU-länder.

– Det är en av de svåraste frågorna, säger Malmström, som hoppas att efter jul kunna redovisa en sammanställning av 153 000 remissvar om tvistlösningsfrågan.

– Sedan ska vi diskutera med medlemsländerna hur vi ska gå vidare. Det är en fråga som är oerhört känslig för oss i Europa, säger hon.

TTIP-förhandlingarna sker mot en kuliss av växande motstånd på hemmaplan. I medier rapporteras om en protestlista mot som är på väg till EU-kommissionen, med en miljon påskrifter.

Ska godkännas

Malmström, som inte utesluter att förhandlingarna kan dra ut på tiden längre än USA:s regering hoppas, tror att en del av kritiken bygger på mytbildning kring försämrat miljö- eller konsumentskydd.

– En del har en gedigen oro för globaliseringen och vad den innebär. Men det finns ju inget avtal att vara emot. Det finns inget skrivet därför vi har ju inte hunnit så långt, säger hon.

Det färdigförhandlade TTIP-avtalet ska innan det träder i kraft godkännas av EU-ländernas 28 regeringar och EU-parlamentet samt USA:s regering och kongressen i Washington.

Det är i dagsläget juridiskt oklart om nationella parlament kommer kunna blockera hela eller delar av avtalet.

TT

Följ ämnen i artikeln