10 frågor som avgörs i valet

Publicerad 2016-11-08

Clinton eller Trump?

Det är bara en av frågorna som avgörs i natt.

Den politiska nyhetssajten Politico har samlat ihop en rad frågor som de amerikanska väljarna också ska ta ställning till – men som INTE handlar om vem som ska styra i Vita huset.

1. Laglig marijuana vinner mark

I Florida, North Dakota och Arkansas ska väljarna ta ställning till om marijuana för medicinskt bruk ska bli lagligt. Om en av delstaterna röstar ja kommer medicinsk marijuana att vara tillåtet i en majoritet av landets delstater.

Samtidigt ska Nevada, Arizona, Kalifornien, Maine och Massachusetts rösta om att göra marijuana helt fritt för privat bruk. Sedan tidigare är det fritt fram att röka på i fyra delstater.

2. Första koldioxidskatten

Att beskatta skadliga utsläpp har varit en politisk omöjlighet på nationell nivå i kongressen. Men nu ska väljarna i Washington rösta om att införa en koldioxidskatt – vilket skulle göra delstaten till den första i landet att låta de som släpper ut betala.

Förslaget har mött motstånd från bland annat fackligt håll, där man oroas över förlorade jobbtillfällen. Mer oväntat är både demokrater och miljöorganisationer kritiska. Frågan har nämligen låst sig i diskussioner kring vad koldioxidskatteintäkterna ska läggas på.

3. Tuffare vapenlagar

Lagförslag från både demokrater och republikaner om skärpta bakgrundskontroller vid köp av vapen gick på pumpen i senaten. Förespråkare för skärpta vapenlagar riktar nu i stället sin energi mot delstaterna. Maine och Nevada kan bli de nionde och tionde delstaterna där det krävs en bakgrundskontroll innan man får köpa vapen.

I Kalifornien ska väljarna besluta om man, i likhet med New York, Connecticut och Washington DC, ska granskas även när man vill köpa ammunition.

4. Stärkt djurrätt

Massachusetts kan bli den första delstaten som inför regler för hur mycket utrymme nötboskap och kycklingar har rätt till – i praktiken ett förbud för uppfödning på extremt begränsade ytor. Delstaten är inte en stor ägg- och köttproducent, men uppfödare i andra delstater skulle vara tvungna att följa de tuffare reglerna för att få föra in och sälja sina produkter i Massachusetts.

Motståndare till reglerna har varnat för höjda äggpriser.

5. Dyrare cigaretter

Tobak är redan en av de tyngst beskattade produkterna i USA. Det hindrar inte fyra delstater att rösta om att höja tobaksskatten ännu mer.

I Kalifornien kan ett paket cigaretter bli 18 kronor dyrare, i Colorado och North Dakota knappt 16 kronor dyrare och i Missouri föreslås en skattehöjning med motsvarande antingen 2 eller 5 kronor.

6. Washington DC vill bli New Columbia

Den amerikanska huvudstaden ligger inte i en delstat, utan är ett federalt distrikt. Det innebär att invånarna inte har några representanter i landets kongress.

Flera tidigare försök att få status som delstat har misslyckats, men nu ska stadens borgmästare försöka på nytt med en nygammal metod. Precis som när Tennessee blev en delstat i USA 1796 ska DC-väljarna först få ta ställning till en konstitution, sedan ska en ansökan om status som delstat med namnet New Columbia lämnas in.

7. Kondomtvång för all Kalifornienporr

Sedan 2012 är det tvång om kondom i porrfilm som spelas in i Los Angeles. Organisationen AIDS Healthcare Foundation drev igenom förslaget och vill nu att reglerna ska gälla i hela delstaten.

Porrindustrin sätter sig på tvären – och det gör också både demokratiska och republikanska politiker.

8. Enorma summor i kamp om läskskatt

Staden Berkeley i Kalifornien införde 2014 en skatt på läsk och tidigare i år valde även Philadelphia att straffbeskatta de sockerstinna dryckerna. Nu står San Francisco, Oakland och Albany – alla städer i Kalifornien – på rad att införa läskskatt, om väljarna ger tummen upp.

Läskindustrin uppges ha satsat motsvarande hundratals miljoner kronor för att stoppa ett ja till skatten.

9. Dödshjälp i fler delstater

Väljarna i Colorado ska avgöra om det ska bli lagligt för läkare att ge dödshjälp. Det blir i så fall den femte delstaten att införa laglig dödshjälp. Ytterligare 20 delstater överväger liknande regler.

10. Vill testa nytt valsystem

Presidentvalet i USA står traditionellt mellan två kandidater, även fast många kanske skulle vilja rösta på en tredje – men inte vågar "kasta bort" sin röst.

I Maine ska väljarna ta ställning till ett nytt valsystem där det går att rangordna kandidaterna på valsedeln. Om ingen kandidat som är förstavalet på en valsedel når upp till 50 procent av rösterna kommer den förstarankade kandidat med minst antal röster att strykas. Alla röster på denne kommer då att falla ner till valsedelns näst rankade kandidat.

TT/AFTONBLADET

Följ ämnen i artikeln