Sexbrottshärva jämförs med Kafka

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Brittiska hovet har med emfas förnekat att prins Andrew varit inblandad i en sexbrottshärva med en minderårig. Alan Dershowitz, som även pekas ut av den i dag vuxna kvinnan, slår också tillbaka med full kraft.

Dershowitz, en av USA:s mest kända jurister och samhällsdebattörer, ska bland annat göra ett försök att få kvinnans juridiska ombud uteslutna ur advokatsamfund i Florida och Utah.

Han avvisar kategoriskt anklagelserna som riktas mot honom, och tycker att fallet liknar Josef K:s i Franz Kafkas roman "Processen".

– Skillnaden är att Josef K förlorade. Till slut kommer jag att segra. De gav sig på fel oskyldig person, säger Dershowitz enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dömd miljardär

Dershowitz är kanske mest känd för att ha deltagit i försvaret av stjärnan O J Simpson, som anklagades för mord. Men bland Dershowitz tidigare klienter finns även den amerikanske miljardären Jeffrey Epstein.

Det är just den sexdömde Epstein som ett antal kvinnor nu försöker dra inför rätta för vad de hävdar är sexövergrepp som ligger drygt tio år tillbaka i tiden. En av dem hävdar att det handlar om en större sexhandelshärva, där flickor och unga kvinnor tvingats delta i orgier med mäktiga män.

Näst yngst

Alan Dershowitz säger att juristerna som är ombud för kvinnan, advokaten Brad Edwards och juridikprofessorn Paul Cassell, mycket väl vet att anklagelserna mot honom är falska. Han avser även att inge ett skriftligt förnekande till domstolen i Florida där kvinnornas ombud har lämnat in dokumenten med anklagelserna.

I ett gemensamt uttalande säger Edwards och Cassell att de ser fram emot Dershowitz skriftliga inlaga.

Andrew, drottning Elizabeths näst yngste son, är bara en bifigur i härvan, men det är anklagelserna mot honom som gjort ämnet till förstasidesstoff i Storbritannien. Han har tidigare varit i blåsväder, men då för sina vänskapliga relationer till hårdföra härskare i forna Sovjetstater.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE