Långt straff för knarkåtalad polischef

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Finland. Den förre chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, döms till tio års fängelse för bland annat narkotikabrott. Han är tidigare dömd till flera års fängelse i en muthärva.

Helsingfors tingsrätt anser att Aarnio gjort sig skyldig till fem fall av grovt narkotikabrott och 17 övriga brott, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Åklagaren hade, enligt Yle, yrkat på 13 års fängelse för Aarnio, som mot sitt nekande åtalats för bland annat grovt narkotikabrott och grovt tjänstebrott.

Åklagaren har under rättegången hävdat att Aarnio, vid sidan av arbetet som polischef, lett en knarkliga som smugglat in omkring tusen kilo hasch till Finland från Holland. Yle har tidigare redogjort för de huvudsakliga bevisen mot Aarnio, däribland 65 000 euro som hittades i hans blomsterrabatt. Han ska också ha haft extravaganta vanor och strött omkring en halv miljon euro, utöver polislönen, omkring sig.

Den tidigare polischefen dömdes i höstas av hovrätten till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta. Den domen gäller en korruptionshärva kring det privata företaget Trevoc, som sålt spaningsutrustning till Helsingforspolisen, enligt FNB.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN