Moskva ställer Navalnyj inför ultimatum

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Flyg genast tillbaka och inställ dig på vårt kontor i Moskva senast på tisdag morgon, eller bli kastad i fängelse om du återvänder senare. Ryska fängelsemyndigheter ger regimkritikern Aleksej Navalnyj ett ultimatum.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Navalnyj förgiftades i slutet av augusti på en flygresa i Ryssland och fördes senare till Tyskland för vård. Flera utländska laboratorier har fastslagit att Navalnyj förgiftats med det i Sovjetunionen utvecklade nervgiftet novitjok.

Under sin tid utomlands har oppositionspolitikern fortsatt vara en nagel i ögat på ryska myndigheter. Han har bland annat tillsammans med olika medier lyckats ringa upp en agent på ryska säkerhetstjänsten FSB som berättade om förgiftningen av honom.

Nu vill ryska myndigheter, som officiellt förnekar all inblandning i att Navalnyj insjuknade, ha hem honom.

Artikel som bevisning

Den federala fängelsemyndigheten FSIN anklagade på måndagen Navalnyj för att bryta mot reglerna för en villkorlig frigivning från en tidigare fängelsedom. Navalnyj har inte inställt sig till frivården på det sätt som reglerna fastslår, uppger myndigheten.

Som bevisning anförs en artikel i den brittiska tidskriften The Lancet, där det står att Navalnyj inte haft några symtom sedan den 12 oktober. Därför behöver han heller inte längre någon vård utomlands utan ska infinna sig snarast i Moskva, enligt FSIN.

I sitt officiella uttalande anger inte myndigheten någon tidpunkt för den krävda inställelsen. Men Navalnyj har publicerat en skärmdump av ett meddelande skickat till hans advokat och där klockan 09.00 på tisdagen sätts som tid för när fristen löper ut.

"Fått en order"

Navalnyj dömdes till tre och ett halvt års fängelse efter ett åtal om stöld, och har kallat domen för politiskt motiverad.

Tiden han har kvar att avtjäna villkorligt löper ut den 30 december. Nu uppger FSIN att frigivningen kan omvandlas till fängelse om det visar sig att han brutit mot reglerna.

Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj anklagar myndigheten för att agera på direkt order av Kreml. Hon skriver på Twitter att det räcker med sunt förnuft för att räkna ut att Navalnyj inte kan hinna till Moskva i tid.

"Men bryr sig FSIN verkligen om sunt förnuft? De har fått en order, de utför den".

Publicerad: