al-Qaida-fängelse blir havsreservat

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2010-05-02

Stockholm. Den är känd som ett avspärrat terrorfängelse och förbjuden mark för ursprungsbefolkningen - men också som korallparadis.

Nu skapar Storbritannien världens största marinreservat runt den mytomspunna Chagos-arkipelagen i Indiska oceanen.

"Denna MPA (Marine Protected Area) kommer att sträcka sig över ungefär 250 000 kvadratmiles (över en halv miljon kvadratkilometer, större än Sverige), och detta kommer att fördubbla den skyddade havsarealen globalt", meddelade utrikesminister David Miliband i London i torsdags.

Därmed skyddas en artrikedom jämförbar med Stora barriärrevets utanför Australien. Ovan vattenytan kan reservatet också innebära utökad arbetsro för de cirka 3 000 amerikaner som befolkar den jättelika flygbasen på ön Diego Garcia.

Basen har utgjort ett avgörande flygnav för bombräder under krigen i Afghanistan och Irak. Den har de senaste åren också varit omtalad som plats för ett av USA:s "spökfängelser" i CIA:s hemliga hantering av misstänkta al-Qaida-män i det som förre presidenten George W Bush kallade kriget mot terrorismen.

Flyttades till Mauritius

Men ända sedan 60-talet har Chagosöarna varit föremål för en internationell strid om vem som egentligen har rätt till området, en strid som inte ser ut att lindras av Storbritanniens besked om reservatsstatus.

Inför bygget av USA-basen förflyttade Storbritannien åren 1965-73 under grymma och förödmjukande former hela ursprungsbefolkningen - kända som "chagossier" - till Mauritius, där de fortfarande bor kvar i djup fattigdom. Det numera självständiga Mauritius gör anspråk på Chagosöarna, och chagossierna kämpar för att få återvända.

Enligt Milibands pressmeddelande i torsdags "kommer inte upprättandet av en MPA att förändra Storbritanniens åtagande att överlämna området till Mauritius när det inte längre behöver användas militärt, och självklart föregrips inte resultatet av den pågående processen i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna".

Förbjudet fiske

Det är hos domstolen i Strasbourg som chagossiernas fall nu ligger. I oktober 2008 fick de nej hos laglorderna, Storbritanniens högsta juridiska instans, som beslöt att den internationella säkerheten - alltså flygbasen - är viktigare än folkets rättigheter.

Chagossiska företrädare sade på fredagen att MPA-projektet är ett hot mot deras planer, eftersom fiske kommer att vara förbjudet i reservatet. Fiske utgjorde fram till tvångsförflyttningen folkets huvudsakliga försörjning.

Mauritius reagerade med ilska på att Londonregeringen fattat sitt beslut utan att ens fråga de mauritiska kollegorna.

– Jag är mycket arg, sade utrikesminister Arvind Boolell till nyhetsbyrån AFP.

TT

Följ ämnen i artikeln